Područje općina Tešanj, Teslić i Žepče među top 10 investicijskih lokacija

Prema ocjenama specijaliziranog časopisa za izravna strana ulaganja, FDI Magazine (Financial Times Group) područje BEAR-a koje čine općine Teslić, Tešanj i Žepče su svrstane u ‘Top 10′ južnoeuropskih regija u kategoriji najboljih europskih investicijskih lokacija prema troškovnoj učinkovitosti  u sklopu natječaja Europski gradovi i regije budućnosti za 2014./15. godinu. Rezultati natječaja objavljeni su u dvomjesečnom broju veljača-ožujak 2014. godine fDi magazine koji ima preko 15.000 pretplatnika diljem svijeta koji su korporativni i prekogranični investicijski profesionalci i eksperti.

Područje BEAR-a  nalazi se na 10 mjestu konačne ljestvice. BEAR označava Business Excellence Area – Područje poslovne izvrsnosti i predstavlja razvojnu inicijativu općina Teslić, Tešanj i Žepče koju je podržalo Njemačko društvo za međunarodnu suradnju – GIZ.

Kategorije i kriteriji po kojima je stručna ocjenjivačka skupina donijela odluku  o proglašenju najboljih europskih gradova i regija, su ekonomski potencijal, omjer ulaganja i troškova, ljudski potencijali, infrastruktura, kvaliteta života, prijateljsko poslovno okruženje kao i promotivna strategija za privlačenje direktnih stranih investicija. Mjesto na top listi europskih gradova i regija budućnosti ujedno predstavlja i preporuku ekonomskog lista za lokacije u koje treba ulagati.

Natječaj za najpovoljnije investicijske lokacije u Europi objavljen je u listopadu 2013.godine. Zajedničkim snagama, predstavnici BEAR područja, općina Tešanj, Teslić i Žepče prijavili su se na ovaj natječaj, predstavili investicijske prednosti svog područja, i ostvarili značajne rezultate u dvije kategorije: Top 10 Europskih regija općenito – prema troškovnoj učinkovitosti investicije i Top 10 Malih europskih regija – prema troškovnoj učinkovitosti investicije.

Za ovu prestižnu nagradu „FDI europske gradove i regije budućnost 2014/15'“, prijavilo se  468 gradova i regija, u okviru pet kategorija: ekonomski potencijal, radna sredina, isplativosti, infrastruktura i poslovne naklonosti.

“Ovo su izazovna vremena za direktne strane investicije (FDI) u Europi. Sa usporenim rastom u mnogim velikim gospodarstvima i nastavkom prošlogodišnje krize u euro zoni, prilivi u regiju s se znatno smanjili. Stoga je od ključnog značaja za europske gradove i regije da zauzmu proaktivan stav prema promociji direktnih stranih investicija (FDI) i osiguraju što veću konkurentnost investicijskih okruženja. Naša rangiranja prepoznaju lokacije koje čine upravo to, i ističu odgovarajuće prednosti gradova i regija svih veličina širom Europe”, rekla je Courtney Fingar, glavni urednik FDI Magazina.“

RAŽ Žepče i TRA Tešanj, i Odjel za razvoj općine Teslić, zadužene za koordinaciju i razvoj regije BEAR, su u prijavi za Žepče, Tešanj i Teslić, predstavili mjere koje se provode za poticanje stranih ulaganja i mogućnosti koje stoje na raspolaganju stranim investitorima, a koje su i ovog puta bile prepoznatljive prema kriterijima ocjenjivanja najboljih europskih gradova i regija, što je potvrdilo i rangiranje regije BEAR na visokom desetom mjestu.

Ovo je izniman rezultat i priznanje za ove tri općine iz BiH i njihove napore u promociji investicijskih prednosti. Ono što je krajnji cilj ove aktivnosti jest povećana razina stranih direktnih investicija, i povećanje broja održivih radnih mjesta u ovoj mikroregiji.

ekapija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close