BiHPolitika

„Podrška administrativnim strukturama zaduženim za poslove vezane za evropske integracije u parlamentima u BiH”

Dopredsjedavajuca Predstavnickog doma Parlamenta FBiH, Vesna Švancer prisustvovala je danas u Banjaluci prezentaciji Twinning light projekta pod nazivom „Podrška administrativnim strukturama zaduženim za poslove vezane za evropske integracije u parlamentima u BiH”, kojeg će Evropska unija (EU) u narednih osam mjeseci provesti u Parlamentarnoj skupštini BiH, Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS), Parlamentu Federacije BiH i Skupštini Brčko Distrikta BiH.

Prezentaciji Twinning light projekta prisustvovao je i generalni direktor Direktorata za politiku susjedstva i pregovore o proširenju EU Christian Danielsson, koji je u svom obraćanju prisutnima naglasio da je evropska perspektiva za BiH realna i može se postići ukoliko sve institucije, uključujući i parlamente u BiH na svim nivoima vlasti intenziviraju reformske napore.

Obraćajući se u ime Narodne skupštine Mađarske, vođa projekta Zoltan Horvat zahvalio se predstavnicima parlamenata u BiH na povjerenju koje su izrazili najvišoj zakonodavnoj instituciji Mađarske kao implementatoru projekta.

U svom obraćanju prisutnima, dopredsjedavajuca Predstavnickog doma Parlamenta FBiH, Vesna Švancer naglasila jeapsolutnu opredjeljenost ovog doma kada je rijec o Europskom putu s ciljem ubrzavanja procesa integriranja naše zemlje u EU. Ovaj dom je spreman odgovoriti svim iyayovima i procesima koji slijede.

Prisutnima su se obratili i predsjednik Narodne skupštine RS Nedjeljko Čubrilović, potpredsjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Vesna Švancer, kao i šef Delegacije EU u BiH Lars – Gunnar Wigemark.

Twinning light projekat premostit će prostor između dva velika paketa pomoći EU parlamentima BiH, od kojih bi drugi paket, vrijedan 4 miliona eura, trebao biti operativan početkom 2018. godine

A.DŽ.

magazinplus.eu

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close