Podjela 100 miliona entitetima sa računa Elektroprijenosa BiH

Stotinu miliona akulumirane dobiti državne kompanije Elektroprijenos Bosne i Hercegovine bit će podijeljeno entetima, izviejtiila je Federalna televizija.

Kako bi izbjegli sve prepreke za podjelu novca i provedbu dogovora Dodik-Lagumdžija, Vijeće ministara BiH danas će na vanrednoj sjednici razmatrati izmjene Zakona o Elektoprijenosu BiH. Prema predloženim izmjenama, među ostalim, bit će izbrisana zakonska odredba da se dobit Elektroprijenosa ne može dijeliti deset godina nakon osnivanja kompanije.

Ne mogu se dogovoriti kako će riješiti slučaj “Sejdić i Finci”, ali zato mogu postići dogovor kako  podijeliti stotinu miliona maraka s računa Elektroprijenosa – po hitnom postupku. Na dannašnjoj sjednici Vijeća ministara naći će se izmjene Zakona  o osnivanju kompanije za prijenos električne energije u BiH. Suština izmjena – Član 17, stav 2: “Skupština akcionara donosi odluku o načinu raspodjele dobiti uključujući i akumuliranu dobit, na prijedlog Upravnog odbora, a po usvajanju finansijskih izvještaja.”

Stav 3. istog Člana ovog Zakona bit će brisan. A upravo ovaj stav je podrazumijevao da se dobit Elektroprijenosa ne smije dijeliti deset godina nakon ove osnivanja kompanije. Brisanjem ove odredbe bit će omogućeno da entitetske vlade, kao akcionari, mogu 100 miliona maraka sa računa Elektroprijenosa usmjeriti u krpljenje budžetskih rupa. Podjelu ovog novca su, inače, još prošle godine dogovorili Milorad Dodik i Zlatko Lagumdžija.

“Dodik je sistemski rješavao Elektroprijenos godinama. Još od 2006. do danas to radi preko svog direktora u Upravi Elektroprijenosa, a izgleda da je sad našao i partnere iz Federacije u Vijeću ministara s kojima će i dalje derogirati Elektroprijenos BiH”, smatra Amer Jerlagić, bivši direktor Elektroprivrede BiH.

Podsjećamo, Evropska komisija je više puta upozoravala bh. vlasti da novac sa računa Elektroprijenosa ne smije biti dijeljen. Unatoč upozorenju, vladajuća koalicija donijela je odluku u svom interesu.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close