-TopSLIDEBiHPolitika

Počitelj: Da li bi nedavno spojeni zapanjujući most iznad Neretve mogao donijeti probleme?

Demonstranti koji su “protjerali” most iznad Počitelja sada strahuju da bi im ta odluka mogla posve otjerati turiste i život

 U srednjovjekovnom gradiću Počitelju, smještenom uz magistralnu cestu M-17 nedaleko od Čapljine, i ponedjeljak je redovni radni dan. Veliki broj gostiju, turista u prolazu iz Dubrovnika prema Mostaru i obrnuto zaustavlja se zaviriti u biser uokviren u kamenoj školjci, piše Večernji list BiH.
Ništa ne remeti njihov ritam, čak ni građevinski radovi na ogromnom mostu koji je odnedavno spojio dvije obale Neretve sjevernije od ovoga gradića, ali i rad teških strojeva koji na padinama brda grade pristupni dio autoceste koja bi ovaj dio trebala povezati s Dalmacijom u Hrvatskoj iz smjera Zvirića prema Bijači.

Uz uobičajeni pozdrav i pitanje smetaju li im radovi na autocesti, jedan od trgovaca suvenirima u Počitelju počinje razgovor kako vjerovatno ne bi ni svratili tu da je autocesta izgrađena. Zabrinuto vrti glavom kako bi se stvari od sljedeće godine mogle dramatično promijeniti za ovo mjesto kada im autocesta “odvuče” goste. A samo prije nekoliko godina mještani su potaknuti s nekoliko uglednika praktično sebi presudili kada su pobunom prekrižili prijedlog koji je most smjestio nedaleko od Počitelja, a time i značajno poskupili cijeli projekt.

Naime, starim prijedlogom, koji je zbog te pobune i propao, a izradio ga je Institut graditeljstva Hrvatske (IGH), bilo je predviđeno da se doslovno tik uz stari grad Počitelj na autocesti izgradi odmorište s kojega bi se moglo doći do njegovog središta. Naime, to bi se moglo napraviti, a da se ne isključuje s autoceste. A slično je rješenje bilo ponuđeno u tom slučaju kao u onom odmorišta Krke na autocesti kod Skradina u Hrvatskoj. Sadašnjom pak trasom autoceste, čija je jedna dionica prema Mostaru izgrađena još prošle godine, ali još dugo neće uopće biti u funkciji, znatno će biti kompliciranije doći do Počitelja. To će putnici ipak moći napraviti, ali nakon što vozilom izađu na naplatnim kućicama te siđu na saobraćajnicu M-17 te se vrate prema Počitelju.

Uz to treba reći kako je varijanta ranijeg mosta bila dvostruko jeftinija nego što je to slučaj sa sadašnjim “impresivnim” izdanjem vrijednim 28 milijuna eura. Na kraju niko neće odgovarati za novonastalu situaciju, a koja bi mogla dramatično promijeniti upravo sudbinu malenog hercegovačkog mjesta. Upravo zbog prijepora gradnja toga dijela autoceste na paneuropskom koridoru Vc otegla se punih deset godina. U međuvremenu je novac koji je bio predviđen za tu namjenu preusmjeren s većinski hrvatskih područja u BiH. Novi most kod Počitelja, protiv kojeg su nekada protestovali, nedavno je u potpunosti spojen nestvarno se izvijajući iznad Neretve i plodne doline. Jedan je od najviših u regiji s nevjerovatnih gotovo 100 metara, a dugačak je gotovo kilometar. Prema ranijim planovima, trebao je biti završen u martu 2022. godine, no kako je došlo do zakašnjenja, cijeli će proces trajati.

Zbog toga je Javno poduzeće Autoceste Federacije BiH pokrenulo naplatu penala izvođaču – kinesko-azerbajdžanskom konzorciju. Očekuje se da bi radovi na mostu, ali i cijeloj dionici trebali biti gotovi sljedeće godine. Iz Autocesta Federacije BiH najavili su da bi u ovoj godini mogla početi izgradnja i dijela autoceste od petlje Mostar sjever do Bune, dugačka oko 30 kilometara. Dio od Bune do graničnog prijelaza Bijača činit će i most Počitelj. Kada bude izgrađen taj dio dionice, broj kilometara na autocesti na koridoru Vc iznosit će više od 150. Do sada je u taj kapitalni infrastrukturni projekt investirano 2,65 milijardi maraka, a u toku je provedba projekata vrijednih 1,9 milijardi maraka za 60 kilometara autoceste.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close