Počinje XXVI međunarodni sajam knjige: Otvaranje kapija ne/vidljivog

Danas u Centru Skenderija, u Sarajevu, počinje jedan od najvećih i najrespektabilnijih sajmova knjige u regionu, a prvi posjetitelji koji u 10 sati kroče u dvoranu “Mirza Delibašić”, po običaju, bit će darivani knjigama.

Oslobođenje

Sajam se održava pod motom “Riječ – Knjiga – Univerzum”, a centralni  prostor predstavljanja knjiga, autora i izdavača je Bosanska kuća, koja je ove godine inspirirana konceptom bašte (dizajnirali su ga Bojan Kalnić i Anida Kapo).

“Koncept je otvorenost i jednostavnost, tako da se nadamo da će Bosanska kuća privući posjetitelje i slučajne prolaznike da zavire u univerzum književnog djela, bašte koja se otvara i pripovijeda svoju priču…”, izjavio je, između ostalog, Bojan Kanlić.

Ove će godine biti održano 50 predstavljanja, a u dvorani “Mirza Delibašić” na 95 štandova svoju izdavačku produkciju ponudit će oko 250 izlagača.

Ulaz na Sajam je besplatan, vrijeme posjeta je od 10 do 19 sati, a svečana ceremonija otvorenja Sajma je večeras u 18 sati. Sajam će otvoriti pjesnik Ivan Kordić.

Sajam organizira Centar Skenderija u partnerstvu s TKD “Šahinpašić” i Udruženjem izdavača i knjižara BiH, čiji predsjednik Ibrahim Spahić, u pismu dobrodošlice, između ostalog, kaže da “kada se otvore vrata sajamske dvorane i kada se krene od Bosanske kuće, i osjeti tajnovitost vrtova knjige, čini se sve mogućim i drugačijim usprkos surovoj stvarnosti iz koje dolazimo i kojoj se vraćamo. Sačuvajmo tu čaroliju u kojoj s knjigom u ruci i njenom čarobnom riječju otvaramo kapije ne/vidljivog”.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close