RukometSport

Počinje Svjetsko prvenstvo u rukometu

Svjetsko prvenstvo u rukometu, 26. po redu, bit će odigrano od 10. do 27. januara u Njemačkoj i Danskoj.Ovo prvenstvo će ući kao prvo u historiji koje se održava u više zemalja, te prvo na kojem će nastupiti zajednički tim Južne i Sjeverne Koreje.

Titulu prvaka brane Francuzi koji su prije dvije godine na domaćem terenu stigli do šeste titule.

No, iako su i dalje prvi favoriti za titulu, aktuelni prvaci će imati izuzetno težak zadatak s obzirom na to da zbog povrede na prvenstvu neće igrati najbolji igrač Nikola Karabatić. Ipak, selektor Didier Dinart ima na raspolaganju ponajbolje svjetske igrače na svakoj poziciji i trebali bi osvojiti barem jedno odličje.

Uz Francusku, u red favorita za osvajanje prvenstva spadaju i domaćini Danci i Nijemci.

Danska će kao domaćin tražiti put do svoje prve titule svjetskog prvaka. Mikkel Hansen će i ovaj put predvoditi ekipu, te će se pokušati iskupiti za sve “grijehe” koje je napravio na Evropskom prvenstvu prošle godine kada je podbacio u meču za treće mjesto kada su Danci izgubili od Francuske.

Nijemci su zadrali kostur ekipe koja je 2016. godine osvojila titulu prvaka Evrope, no na SP 2017. i EP 2018. nisu se proslavili, te sada imaju dodatni motiv više. Kvalitet definitivno posjeduju.

U grupu ekipa koje vrebaju iz sjene spadaju Španija koja ima pregršt veterana u svom sastavu, Hrvatska koja će ovaj put imati zdravog Domagoja Duvnjaka, te Norveška i Švedska.

Najstariji igrač na turniru bit će golman Katara Danijel Šarić sa 41 godinom (rođen 27. juna 1977.), a najmlađi igrači su 17-godišnjaci Haukur Thrastason i Husain Mahfoodh. Srednji bek Islanda koji je već postigao 6 pogodaka u 4 meča u dresu državnog tima rođen je 14. aprila 2001. godine, a golman Bahreina koji je 10 puta branio i postigao 1 pogodak 29. juna iste godine.

Sistem takmičenja

Grupa A: Francuska, Njemačka, Rusija, Brazil, Srbija i Koreja.
Grupa B: Španija, Hrvatska, Island, Makedonija, Japan i Bahrein.
Grupa C: Danska, Norveška, Tunis, Austrija, Čile i Saudijska Arabija.
Grupa D: Švedska, Mađarska, Katar, Egipat, Argentina i Angola.

Po tri najbolje ekipe prolaze u drugi krug gdje se formiraju dvije nove grupe. Grupa 1 će sadržavati timove iz A1, B1, A2, B2, A3 i B3, dok u grupu 2 ulaze C1, D1, C2, D2, C3 i D3.

Prva dva tima će ići u polufinale, dok će se treći i četvrti tim u grupi boriti za peto i sedmo mjesto. Polufinala se igraju u njemačkom Hamburgu, dok su završne utakmice u danskom Herningu.

Ekipa koja osvoji prvenstvo će biti direktno plasirana na Olimpijske igre 2020. godine, dok će ostalih šest timova ići u kvalifikacije za OI.

Klix

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close