Počinje 22. evropsko prvenstvo u atletici: Četiri bh. nade u Cirihu

Danas počinje 22. evropsko prvenstvo u atletici, koje će se do 17. avgusta održati u Cirihu. Očekuje se nastup 1.400 takmičara iz 50 zemalja. Uprkos svim finansijskim teškoćama, BiH će na ovom takmičenju imati čak četvoricu predstavnika sa ispunjenom normom, koji, kako kažu u ASBiH, ukoliko budu na nivou svojih najboljih rezultata, mogu računati na plasman u finale u svojim disciplinama, što bi se moglo smatrati velikim uspjehom.

Danas će prvi u kvalifikacijama na borilište izaći bacači kugle Hamza Alić i Kemal Mešić. Iako u posljednje vrijeme ne postižu rezultate na nivou svog renomea, pred put su istakli da je nastup u Cirihu veliki motiv za obojicu i da će učiniti sve da ostvare plasman u finale.

Pored ove dvojice, mjesto među finalistima u svojim disciplinama pokašaće izboriti bacač koplja Dejan Mileusnić i 800-metraš Amel Tuka. Kad je u pitanju trenutna forma više šansi za to ima Amel Tuka, koji je rezultatima ostvarenim na nedavno održanim jakim mitinzima u Velenju i posebno Madridu, gdje je istrčao svoj drugi najbolji rezultat u karijeri (1:46. 73), najavio dobar nastup u Cirihu. Tuka će takođe danas izaći na stazu. Ako prođe prvu rundu kvalifikacija, polufinalne trke su na programu u srijedu, a finale na 800 m je zakazano za petak, 15. avgusta.

Mileusnić će na zaletište u kvalifikacijama koplja izaći u četvrtak. Nakon nešto slabijih rezultata u posljednje vrijeme, ako bude u formi sa početka sezone, kada je postavio novi državni rekord i evropski vrijedan rezultat od 80.40 m, može se i on naći u evropskoj atletskoj eliti. Finale u bacanju koplja je zakazano u nedjelju, posljednjeg dana šampionata.

Vođa tima u Cirihu je naš najbolji trener Mehmed Skender, a na Evropskom prvenstvu, na poziv EAA, će prisustvovati i predsjednik ASBiH Suad Kaknjo.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close