LifestyleTehnologija

Početak kraja asfalta? Roterdam pravi puteve od reciklirane plastike

Novi materijal koji će se koristiti za pravljenje puteva je ekološkiji, brži za postavku i otporniji nego asfalt – tvrde u kompaniji VolkerWessels.

Proizvodnja asfalta godišnje ispusti u atmosferu preko 1,6 miliona tona CO2 pa bi upotreba novog materijala, koji inače podnosi temeprature od -40 do +80 C, značajno ni doprinela kvalitetnijoj životnoj sredini, piše britanski Gardijan.

plasticni-putevi-02

Izrada puteva od plastike mogla bi značajno da smanji vreme izgradnje. Naime, sva proizvodnja bi bila u fabrikama, odnosno, sekcije puteva bi se prefabrikovale i odnosile na mesto ugradnje. Plastika je pritom lagana za transport i pogodnija za ugradnju nego asfalt.

Još jedna velika prednost plastičnih puteva je ta što su sekcije šuplje pa se u njih mogu polagati kablovi i ostale instalacije.

Ideja je još uvek u fazi razrade ali Roterdam je više nego spreman da bude prvi koji će isprobati novi materijal. Ukoliko se test faza pokaže uspešnom, plastični putevi bi mogli da počnu da osvajaju prvo region pa onda i ceo svet.

Pogledajte i kako izgledaju putevi popločani solarnim panelima

face.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close