BiHPrivreda

Počeo izvoz goveđeg mesa i tovne junadi u Tursku

Konačno je počeo izvoz goveđeg mesa i tovne junadi u Tursku i to je nakon velike neizvjesnosti dobra vijest, kazao je u intervjuu za EuroBlic predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović.

Prema njegovim riječima, problema oko izvoza junećeg mesa u Tursku bilo je proteklih nekoliko mjeseci mnogo, a prije svega su bili tehničke prirode, kao i zbog sporosti organizacije posla od turskog izvoznika.

– Izvoz pilećeg mesa, jaja i mlijeka su domaćoj ekonomiji dali prije svega međunarodni kredibilitet jer smo prepoznati kao zemlja koja ima kvalitetne i zdrave proizvode i proizvodi po najvećim evropskim standardima – poručio je Šarović.

Predsjednik SDS je kazao da su prisutni i ekonomski pokazatelji jer su mnoge naše kompanije dobile nova slobodna tržišta za proizvode kao što su mlijeko, mliječni proizvodi, voće, povrće a u poslednje vrijeme i pileće meso i proizvode od pilećeg mesa i jaja.

– Sve te kompanije dobile su veliku priliku za ekspanziju što je posebno važno ako se zna da samo peradarski sektor, na primjer, za sebe veže oko 20.000 radnih mjesta – istakao je Šarović.

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti uvođenja ograničenja uvoza junećeg mesa i žive stoke Šarović je kazao da takvu odluku donosi Savjet ministara BiH poštujući pravila i procedure utvrđene Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju a da podnosioci zahtjeva za uvođenje mjera mogu biti samo farmeri proizvođači i to oni proizvođači koji proizvode i uzgajaju više od 50% ukupne bosanskohercegovačke proizvodnje.

– Ove mjere mogu biti samo privremene jer je SSP-om tako dogovoreno, ali i iz razloga što BiH i ovome trenutku ne može sa svojom proizvodnjom podmiriti ukupne godišnje potrebe stanovništva – istakao je Šarović.

Indikator

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close