Počeo FUU 2015: Prvi festival ulične umjetnosti u našem glavnom gradu

Festival ulične umjetnosti (FUU) Sarajevo 2015., prvi takve vrste u BiH, započeo je jutros vožnjom FUU autobusa i prostornom instalacijom “Ostajte ovdje” Saše Bukvića

Tema Festivala ulične umjetnosti je “Urbane transformacije – Sarajevo na drugi pogled”, a održava se tokom tri dana na više od dvadeset lokacija širom grada Sarajeva i njegovih općina. Bogatim programom ponudit će predstavljanje umjetničkog stvaralaštva iz različitih medija i domena djelovanja.

– Riječ je o multimedijalnom događaju na otvorenom čija su pozornica različiti dijelovi grada, popularizirani i zapostavljeni, gdje publiku čine svi oni koji dođu ili se slučajno zateknu tamo gdje se dešava neki dio festivala –  kazao je na prvoj konferenciji za medije  FUU inicijator ove manifestacije bh. reditelj Aleš Kurt, dodajući da će festival ponuditi i puno manjih koncerata na interesantnim mjestima.

Prvog festivalskog dana predstavljeni su radovi studenata Akademije likovnih umjetnosti pod nazivom “Ovo bi mogla biti ulica Selmana Selmanagića”, a u isto vrijeme ispod mosta Festina lente postavljena je instalacija “Plovak” skulptorice Lejle Ćehajić.

Nakon toga u Ferhadiji u izlogu prodavnice “Orsay”, grupa “Zvono” izvodi remake performansa “Izlog”, a u obilasku grada su sarajevski oldtimeri.

Prvi festivalski dan bit će završen u večernjim satima koncertom violončelisticeBelme Alić ispred gradske Tržnice.

– Svirat ću kompozicije Johanna Sebastiana Bacha koje su pisane za violončelo solo, te Benjamina Brittena. Program je interesantan i to je bazni program za sve čeliste s obzirom da mi odrastamo uz te kompozicije, posebno uz svite J.S. Bacha – kazala je Alić.

Iz sutrašnjeg programa Festivala izdvojila je koncert gudačkog orkestra studenata Muzičke akademije u Botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja, te performans Belme Šarančić, profesorice na Muzičkoj akademiji u Sarajevu koja predaje harmoniku, kao i koncert harmonikaškog orkestra.

– Za nas je također važno da izađemo iz koncertnih sala i vidim po reakciji studenata da su veoma zadovoljni da imaju priliku da sviraju na otvorenom. Također, reakcija publike je veoma pozitivna i čini se kao da smo im uljepšali dan – kazala je Alić.

Predstava koreografa, plesača i glumca Branka Potočana i Fourklora iz Slovenije bit će izvedena u nedjelju, kada su predviđeni i performansi i prezentacije pod naslovom “Mjedenica-ulica od posebnog značaja”.

Tu je i poseban dio programa posvećen Hamdiji Kreševljakoviću i njegovom djelu, a najavljeni su i koncerti gitariste Tarika Kamarića i sazlije Jusufa Brkića.

Festival ulične umjetnosti ponudit će građanima i posjetiocima Sarajeva svojevrsno art putovanje bazirano na vizuelnoj umjetnosti, muzici, plesu, pokretu, teatru, te umjetnosti grafita i murala.

(Fena/mr)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close