NogometSport

Počelo Svjetsko klupsko prvenstvo, sudije mogu koristiti videosnimke pri donošenju odluka

Pobjedom japanske Kashime nad novozelandskim Auckland Cityjem (2:1) počelo je 13. izdanje Svjetskog klupskog prvenstva koje se od 8. do 18. decembra održava u Japanu. Prvenstvo će ujedno poslužiti i kao provjera koliko je efektivan pokušaj uvođenja pravila da sudije imaju pravo na korištenje videosnimaka tokom donošenja diskutabilnih odluka.

Kashima je slavila golovima Akasakija (67’) i Kanazakija (88’), dok je jedini gol za Auckland postigao Kim Dae-Wook u 50. minuti. Ovom pobjedom Kashima se plasirala u četvrtfinale.

Kashima je na prvenstvo stigla kao domaćin i pobjednik japanske J1 lige, dok je Auckland nastup izborio osvajanjem Lige prvaka Okeanije.

Na ovom prvenstvu sudije će imati pravo gledati videosnimke pri donošenju važnih odluka. Naime, najprije će pomoćne sudije zadužene za gledanje videozapisa gledati ponovljeni snimak diskutabilnih odluka te o tome obavijestiti glavnog sudiju.

Potom će glavni sudija imati pravo pogledati neke od odluka što se ranije nije dešavalo tokom testova za ova pravila. Pomoćne sudije zadužene za gledanje videozapisa već su korištene tokom prijateljskog meča između Italije i Njemačke odigranog proteklog novembra.

Posmatranje videozapisa je korišteno i ranije ove godine s tim da glavne sudije nisu imale pravo gledati snimak već bi samo slušale obavijesti pomoćnika koji je pregledao snimak.

Prema ovom sistemu, sudije na terenu će donositi finalne odluke, a za nadati se je da će pomoćne sudije biti u mogućnosti da isprave greške tokom važnih incidenata.

Titulu prvaka na Svjetskom klupskom prvenstvu prošle godine osvojila je Barcelona koja je rezultatom 3:0 savaldala River Plate.

Ove godine pored navedenih Kashime i Aucklanda, na prvenstvu nastupaju Real Madrid (prvak Evrope), Mamelodi Sundowns (prvak Afrike), Jeonbuk Hyundai Motors (prvak Azije), Club America (prvak Srednje i Sjeverne Amerike) i Atletico Nacional (prvak Južne Amerike).

Real Madrid će 15. decembra u polufinalu igrati protiv pobjednika iz duela Jeonbuk – Club America, dok će Atletico Nacional 14. decembra u drugom polufinalu igrati protiv Mamelodija ili Kashime. Finale i susret za treće mjesto igrat će se 18. decembra. Prvenstvo se održava u Japanu u gradovima Osaka i Yokohama.

Klix

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close