Počela velika konferencija o ekonomskom oporavku BiH

Velika dvodnevna konferencija o ekonomskom oporavku BiH – Forum za prosperitet i zapošljavanje počela je danas u Sarajevu u organizaciji Delegacije EU u BiH i specijalnog predstavnika EU za BiH Petera Sorensena, a koja ima za cilj pomoći BiH da napokon krene u reforme..

(ekapija.BA)

Cilj Foruma je također i utvrđivanje mjera koje će privući investicije, zauzimanje šireg pristupa ekonomskim prilikama, poticanje otvaranja novih radnih mjesta i ostvarivanje bolje socijalne zaštite.

Ministar inozemnih poslova Njemačke Frank-Walter Steinmeier, koji je na forum došao kako bi izrazio podršku Njemačke BiH, naglasio je da BiH treba uraditi velike reforme te da je i Njemačka ekonomija bila u situaciji kada je morala provoditi bolne reforme da bi imali jaku ekonomiju kako je to slučaj sada.

Naveo je da je potrebna spremnost svih da se donesu odluke, koje će možda biti i neprijatne, ali one treba da počnu. Iskazao je spremnost da Njemačka pruži svoja iskustva te podšku u reformama koje BiH bude provodila.

Zamjenik premijera Turske Ali Babacan smatra da BiH ima velike potencijale i da ukoliko se budu provodile reforme ima šanse vrlo brzo napredovati.

Između ostalog, naveo je da je važna materijalna pomoć koju međunarodna zajednica daje BiH. Smatra da suradnja i međunardno podrška vrlo važan faktor, ali nije sama po sebi dovoljna te da je važno da i privatni sektor Bosnu i Hercegovinu vidi kao mjesto, kao mogućnost razvoja svojih poslova.

Dodao je da je za ovu zemlju važno da atmosfera za investicije bude vrlo povoljna, kako bi se što veći broj njih privukao u BiH.

Ovdje je cilj, dodao je on, investicija i zapošljavanje.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda obraćajući se sudionicima konferencije kazao je da već 10 dana Bosna i Hercegovina proživljava kataklizmu. ”Skoro milijun stanovnika države je prisiljeno napustiti svoje domove. U jednoj noći mnogi su izgubili velika materijalna bogatstva. Kuće, namještaj, strojeve, automobile, posao, poljoprivredna blaga i ostalo. Sa žalošću i tugom također moram kazati, izgubljeni su i ljudski životi”, naveo je Bevanda.

Dodao je da BiH ne može nakon ove kataklizme koja je zadesila sama izvoriti nego da treba međunarodnu pomoć.

Za sektroe koje će im trebati pomoć naveo je poboljšanje poslovnog okruženja u BiH i privlačenje stranih investicija u BiH jer smatra da jedino reformama u ovom području možemo osigurati nova radna mjesta i novu vrijednost nastalu u BiH. Tu je, kazao je, reformu na tržištu rada gdje je potrebno usmjeriti edukaciju radne snage prema sektorima gdje imamo razvojne šanse, srediti porezne olakšice kod stvaranja novih radnih mjesta, izvršiti analize cjelokupnog tržišta rada a u cilju dizanja učinkovitosti.

“Tu je u konačnici i  borba protiv korupcije i socijalne reforme (koje trebaju pomoći stvaranju bolje slike BiH gospodarstva prema domaćim i stranim investitorima, a sve u cilju podizanja životnog standarda stanovništva Bosne i Hercegovine”, kazao je Bevanda.

Dodao je da uz ove reforme država sada treba cjelokupnu međunarodnu pomoć u oporavku iz nastale krize. Potrebno je organizirati međunarodnu donatorsku konferenciju, na čemu Vijeće ministara, navodi, već radi, i uključiti povjerenstvo Europske komisije za međunarodnu suradnju, humanitarnu pomoći i odgovor na krize kao i sve druge organizacije financijskog i humanitarnog karaktera, istaknuo je Bevanda.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je takođe istaknuo da je ovo odlična prilika da ovdje okupljeni predstavnici vlasti, ekonomske, političke, građanske, akademske, poslovne i medijske zajednice, zajedno definišu perspektive i strategiju društveno-ekonomskog razvoja naše zemlje.

“Ono što nam u ovom trenutku treba jeste paket konkretnih, realnih i ostvarljivih politika i mjera za postizanje ovih ciljeva u narednih osam godina. Da bi osigurali njihovu realizaciju i izvore finansiranja, to mora biti paket oko kojeg postoji puni i održiv dugoročni konsenzus domaćih političkih, socijalnih i ekonomskih partnera – ali koji ima i podršku Europske unije, Međunarodnog monetarnog fonda, Svjetske banke, Europske banke za razvoj i obnovu i drugih međunarodnih partnera. To je onda pravi ugovor za razvoj i prosperitet Bosne i Hercegovine”, naveo je Izetbegović.

Forum je, nakon nedavnih zaključaka Vijeća za vanjske poslove EU i njegovog poziva na proširenje programa između EU i BiH, organizovan u suradnji sa Međunarodnim monetarnim fondom, Svjetskom bankom, Europskom bankom za obnovu i razvoj i Veleposlanstvom SAD u BiH.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close