Počela opsežna akcija suzbijanja rada na crno

Federalna uprava za inspekcijske poslove, kantonalne uprave za inspekcijske poslove i kantonalni inspekcijski organi nadležni za vršenje inspekcijskog nadzora, u saradnji sa Poreskom upravom Federacije BiH , organizuju provođenje pojačanog inspekcijskog nadzora na području cijele FBiH.

 

Više od 60 službenih vozila jučer je krenulo na teren u okviru akcije inspekcijskog nadzora – suzbijanja rada na crno, kontrole prijave i uplate doprinosa za zaposlenike, te kontrola fiskalnih sistema u Federaciji.
Cilj akcije je stabilizacija uplate prihoda u fondove Zavoda PIO te kantonalnih zavoda za javno zdravstvo u Federaciji. Povodom početka ove akcije premijer Federacije Nermin Nikšić, posjetiće Federalnu upravu za inspekcijske poslove.
Pojačane nadzore vršiće više od 140 federalnih i kantonalnih inspektora, a permanentni zadaci u vršenju inspekcijskih kontrola su suzbijanje rada na crno, kontrola uplate plata, odnosno prijave i uplate doprinosa za zaposlenike, te kontrola fiskalnih sistema u FBiH.
Svrha provođenja pojačanih inspekcijskih nadzora je poboljšanje stanja u oblasti poštivanja Zakona o radu i Zakona o fiskalnim sistemima u FBiH, a sve s ciljem stabilizacije uplate prihoda u fondove Zavoda PIO/MIO te kantonalnih zavoda za javno zdravstvo u FBiH kako bi navedene institucije mogle nesmetano izvršavati svoje zakonom propisane obaveze.
– Neće su puno potenciirati pitanje novčanog kažnjavannja, jer ćemo više voditi računa o urednosti plaćanja svih obaveza onoga što subjekti trebaju da redovno izvršavaju. Pokušat ćemo onnim subjektima koji budu kooperativni ostaviiti vremena da izvrše obaveze, ali moramo biti oprezni jer to može biti mač sa dvije oštrice. Sigurno je da ćemo takve subjekte kontrolisati nekoliko puta da vidimo da li je naše povjerenje iskoristio u pravomn smislu ili ga je izigrao, kazao je Nermin Smajlagić, glavni veterainarski inspektor i koordinator jednog od timova inspektora.
Kazne za rad na crno iznose od 1.500 do 2.000 KM.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close