PolitikaSvijet

Pobuna protiv Trumpa? – Europske sile pokrenule neovisan sustav naplate s Iranom

Njemačka, Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo su uspostavili sustav naplate za poslovanje s Iranom i nadaju se da će se njime uspješno oduprijeti američkom diktatu i jednostranim sankcijama je Trumpova uprava uvela protiv Islamske Republike.

Mehanizam nazvan INSTEX je službeno pokrenut kako bi se olakšale transakcije s Iranom, nakon što je Washington ponovno uveo sankcije protiv Teherana, izvijestila je agencija Reuters pozivajući se na njemačku državnu televiziju NDR.

Stvaranje ovog platnog kanala, poznat i kao SPV, dolazi gotovo tjedan dana nakon što su francuski ministri vanjskih poslova i ekonomije najavili stvaranje nove financijske institucije neovisne o Americi.

Njemački NDR javlja kako se sjedište novog sustava naplate nalazi u Parizu, a  njime će upravljati skupina njemačkih bankarskih stručnjaka.

INSTEX, dodaje njemački izvor, osmišljen je da se sankcije Washingtona nametnute Iranu izbjegnu kroz sklapanje izravnih sporazuma između iranskih i europskih tvrtki, a ne preko banaka.

Sjedinjene Države su u svibnju 2018. izašle iz nuklearnog sporazuma između Teherana i Skupine 5 + 1, tada sastavljene od Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Francuske, Rusije i Kine, te Njemačke, a zatim su ponovno aktivirale dva kruga sankcija protiv Islamske Republike koje su ukinute u vrijeme sklapanja ovog sporazuma.

Iranske agencije su prenijele vijest, podsjetivši da su se 24. rujna 2018. godine ministri vanjskih poslova drugih zemalja koji su potpisali nuklearni sporazum na marginama Opće skupštine Ujedinjenih naroda dogovorili o stvaranju posebnog financijskog mehanizma koji bi omogućilo europskim tvrtkama da nastave pravne transakcije s Iranom u skladu sa zakonodavstvom EU.

Njemačka, Velika Britanija i Francuska su spremne pokrenuti europski kanal za transakcije s Iranom, izvještava iranski Mehr News.

To je priopćeno nakon što je glasnogovornica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Maja Kocijančič izjavila kako je rad na stvaranju posebnog mehanizma SPV već ušao u završnu fazu. Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas je 28. siječnja rekao kako taj mehanizam još nije registriran, a Reuters sada javlja da je INSTEX spreman za uporabu.

Rusija će surađivati s EU, ali ima svoj sustav naplate

Rusija će aktivno surađivati s europskim zemljama s ciljem uspješne provedbe mehanizma naplate s Iranom, izjavio je jučer stalni predstavnik Rusije u međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov.

“Aktivno ćemo surađivati s europskim zemljama u interesu uspješne provedbe ove inicijative. U prvoj fazi će to biti politička suradnja. Kada ga otvore za treće zemlje, tada će mnoge naše tvrtke sigurno će htjeti koristiti takav siguran kanal za plaćanje. I to ne samo naše”, rekao je ruski diplomat, podsjetivši da Rusija i Iran imaju svoje neovisne kanale za poslovanje i trgovinsku razmjenu.

Napomenuo je “kako je u kontekstu primjene izvanteritorijalnih i nezakonitih američkih sankcija svrha ove inicijative zaštita interesa europskih gospodarskih subjekata zainteresiranih za nastavak i razvoj legitimnih trgovinskih i gospodarskih veza s Iranom”.

“Objava o  pokretanju posebnog platnog sustava za nagodbe s Iranom objavljena je danas i potvrđujenamjeru Velike Britanije, Njemačke i Francuske da se odupru agresivnom kursu Sjedinjenih Država kojem je cilj uništenje nuklearnog sporazuma”, izjavio je Uljanov.

SAŠA. F.

Logicno.com

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close