Kultura

Pobuna Mladoturaka na čelu sa Enver-begom 23.01.1913.

23. januara 1913. godine, izbila je pobuna Mladoturaka, na čelu sa Enver-begom, pri čemu je Nazim-paša ubijen a vlada oborena.

Prvi balkanski rat su vodile balkanske zemlje: Srbija, Crna Gora, Grčka i Bugarska (članice Balkanskog saveza) protiv Turske sa ciljem protjerivanja Turaka sa Balkana. Prvi balkanski rat trajao je od oktobra 1912. do maja 1913. godine, a okončan je mirom po kome se Turska odrekla svih svojih zemalja zapadno od linije Enos-Midija.

Nakon munjevitog uspjeha Balkanskog saveza Turska je zatražila primirje koje je uz posredovanje velikih sila zaključeno 03. novembra 1912. godine. Poslije potpisanog primirja počeli su mirovni pregovori u Londonu, na kojima su učestvovali i predstavnici Grčke, iako ona nije potpisala primirje već je nastavila vojne operacije sa ciljem zauzimanja Janjine. Članice Balkanskog saveza zahtijevale su predaju svih ostrva u Egejskom moru i zemalja zapadno od linije Enos-Midija, a u pregovorima su pored zaraćenih strana učestvovali i ambasadori velikih sila.

Članice Balkanskog saveza su nakon malo dužeg pregovaranja, 23. januara 1913. godine, prekinule pregovori i nastavile ratna dejstva. 23. januara 1913. godine, izbila je pobuna Mladoturaka, na čelu sa Enver-begom, pri čemu je Nazim-paša ubijen a vlada oborena.

Historija.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close