Po uslovima poslovanja BiH i Srbija najlošije u regionu

U novom izvještaju  Svjetske banke konstatuje se da je tempo regulatorne reforme u regionu Evrope i centralne Azije i dalje snažan, i da je prošle godine 19 ekonomija sprovelo 65 reformi radi unaprijeđenja poslovne regulative.

Izvještaj o poslovanju za 2014. (Doing Business 2014): Razumjevanje propisa za mala i srednja preduzeća,  pokazuje da su se napori u pravcu jačanja pravnih institucija i smanjenja kompleksnosti i troškova regulatornih procesa isplatili za poduzetnike u Evropi i centralnoj Aziji.

Ovaj region je prestigao region istočne Azije i Pacifika kao drugi po pogodnosti za poslovanje, iza ekonomija sa visokim dohotkom u Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

“Pridruživanje Evropskoj uniji (EU) 2004. bilo je velika motivacija za neke ekonomije u regionu”, rekao je Augusto Lopez-Claros, direktor Odjela za globalne indikatore i analizu Grupacije Svjetske banke.

U  izvještaju se konstatuje da su te ekonomije nastavile putem sveobuhvatne i ambiciozne ekonomske i institucionalne reforme čak i poslije ulaska u EU, što im je omogućilo da mogu da se nadmeću sa svojim razvijenijim partnerima sa visokim dohotkom. Osim toga, u izvještaju se konstatuje da u cijelom regionu Evrope i centralne Azije ima ohrabrujućih vijesti.

Od 20 ekonomija koje su od 2009. najviše smanjile razlike uvođenjem boljih praksi u oblasti poslovne regulative, njih devet je u tom regionu: Armenija, Bjelorusija, BJR Makedonija, Gruzija, Kosovo, Moldavija, Poljska, Ukrajina i Rusija.

Bosna i Hercegovina se nalazi na 131. mjestu ovogodišnje liste, dok je prošle godine zauzimala 130. mjesto. BiH je dodatno otežala proces plaćanja poreza za preduzeća time što je uvela kaznu za nezapošljavanje obaveznog minimalnog broja ljudi iz posebnih kategorija. BiH je privremeno ukinula taksu za šumarstvo, navodi se u izvještaju.

Po sveukupnoj lakoći poslovanja, rangiranje ostalih zemalja jugoistočne Evrope je sljedeće: BJR Makedonija (25), Crna Gora (44), Bugarska (58), Rumunija (73), Kosovo (86), Hrvatska (89), Albanija (90), i Srbija (93).

Vodeći na svjetskoj rang-listi po lakoći poslovanja je Singapur. Na listi 10 vodećih ekonomija sa najpovoljnijim propisima za poslovanje uz njega su Hong Kong, Novi Zeland, Sjedinjene Američke Države, Danska, Malezija, Republika Koreja, Gruzija, Norveška i Velika Britanija.

Pored svjetske rang-liste, Izvještaj o poslovanju svake godine izvještava o ekonomijama koje su se po indikatorima najviše popravile od prethodne godine.

Deset ekonomija koje ove godine vode na toj listi su (po redoslijedu poboljšanja) Ukrajina, Ruanda, Ruska Federacija, Filipini, Kosovo, Džibuti, Obala Slonovače, Burundi, BJR Makedonija i Gvatemala.

Ipak, i dalje postoje izazovi: pet zemalja koje su ove godine zabilježile najveća poboljšanja – Burundi, Obala Slonovače, Džibuti, Filipini i Ukrajina – još uvek su u donjoj polovini svjetske rang-liste po lakoći poslovanja.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close