Po 4.000 dolara za 12 najboljih studentskih poslovnih ideja

Mladi u Bosni i Hercegovini su pokazali da su spremni preuzeti odgovornost za vlastitu budućnost, preuzeti rizik, te pokrenuti vlastiti biznis – saopćeno je nakon dvodnevnog poslovnog foruma mladih o temi: “Mladi u preduzetništvu BiH – ludost ili mudrost”, koji završen danas u Banjoj Luci.

Na Forumu je nagrađeno 12 najboljih studentskih poslovnih ideja čiji vlasnici su dobili vrijedne novčane nagrade u iznosu od 4.000 američkih dolara kako bi registrovali biznis, te svoju poslovnu ideju sproveli u djelo.

Studentski timovi imali su priliku predstaviti svoje poslovne planove pred mnogobrojnim zvanicama iz državnog i privatnog sektora, te pred kolegama studentima.

Forum je organizovan kao završnica ovogodišnjeg projekta Studentsko preduzetništvo/poduzetništvo, koji sprovodi Centar za istraživanja i studije – GEA uz podršku Američke agencije za međunarodnirazvoj (USAID), a u partnerstvu sa Univerzitetomu Sarajevu, Univerzitetom u Banjoj Luci i Sveučilištem u Mostaru.

– Osnovna ideja ovog projekta je bila da podstakne mlade ljude da se bave preduzetništvom, što smo za tri godine trajanja projekta i uspjeli – rekao je Miloš Todorović, menadžer ovog projekta.

Direktor Ekonomskog odjeljenja misije USAID-a u BiH, Tomas Rohas, rekao je da USAID nastoji da ublaži rizike sa kojima se mladi preduzetnici suočavaju kada prvi put izađu na tržište, te da im pomogne da steknu nove vještine i samopouzdanje kako bi bili konkurenti na tržištu rada.

– Ovaj skup je veoma značajan, jer se odnosi na jednu od najznačajnijih tema trenutno u Bosni i Hercegovini, a to su mladi i njihovo zapošljavanje – rekao je Rohas.

Najveći procenat predstavljenih poslovnih ideja bio je iz oblasti poljoprivredne proizvodnje koja postaje sve popularnija među mladima, a druga najviše zastupljena oblast su informacione tehnologije.

Za tri godine trajanja projekta ,,Studentsko preduzetništvo/poduzetništvo’’ registrovano je 30 biznisa, pristiglo je 1.725 prijava za učešće u programu, prijavljeno je 1.000 poslovnih ideja, održano je 12 trening modula, učestvovalo je 20 predavača, a nagradni fond za najuspješnije studentske ideje iznosio je 120.000 američkih dolara.

| Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close