-TopSLIDEBiHPolitika

Plakat sa porukom ‘Oprostite u ime građana Hrvatske’ na ulazu u Ahmiće

Inicijativa mladih za ljudska prava je, uoči godišnjice stravičnog zločina u Ahmićima, na ulazu u ovo selo postavila veliki baner sa porukom: “Oprostite u ime građana Republike Hrvatske, 16.04.1993.”.

Jasna je to poruka uoči godišnjice zločina, koja će se obilježiti iduće sedmice.

Podsjećamo, pripadnici HVO-a su 16. aprila 1993. godine, ubili 116 Bošnjaka u selu Ahmići, a selo potpuno razorili i spalili. Dario Kordić, zaprijetio je javno, 1. februara 1993. godine, preko studija Vitez, Televizije HZ HB, srednjobosanskim Bošnjacima da će nestati. Ta prijetnja po sadržaju je gotovo identična, a po poruci ista, kao čuvena Karadžićeva na zasjedanju Skupštine RBIH sredinom oktobra 1991. godine. Kordić je 1. februara zaprijetio Bošnjacima riječima: “Nemojte se igrati s time! Budete li išli na neku od drugih općina, može se desiti ne samo da ne bude države BiH, nego da ne bude ni muslimanskog naroda.”

U noći, 15. aprila, je odlučio dokazati da 1. februara nije “pucao u prazno”. Sutradan je cijelo bošnjačko selo uništeno, zajedno sa stanovništvom.

Početkom aprila aktivisti YIHR-a su u Zagrebu postavili plakat koji podsjeća na žrtve ratnih zločina u Ahmićima. Za jedan dan on je uništen.

“I danas se taj zločin vrlo rijetko spominje u javnom prostoru, a trenutni politički i vojni vrh Republike Hrvatske nije spreman preuzeti odgovornost i prestati s praksom negiranja ratnih zločina počinjenih u ime građana Hrvatske. Kako bi na ovaj zločin podsjetili trenutni državni vrh, ovaj plakat je postavljen u Zagrebu.

Plakatom su, ususret 31. godišnjici ratnog zločina u Ahmićima, podsjetili na zločine u Ahmićima i poručile da se građani Republike Hrvatske sjećaju žrtava i traže da Republika Hrvatska preuzme odgovornost i uputi izvinjenje za svoje zločine.

“Uništavanje ovog plakata još je jedan primjer pokušaja brisanja tema iz javnog prostora koje problematiziraju i podsjećaju na sudski utvrđenu ulogu hrvatskog državnog vrha hrvatskih vojnih snaga u ratu u Bosni i Hercegovini. U ljeto 2023. dijalog o zločinu u Ahmićima u javnom prostoru ponovno je započeo nakon što je osuđeni ratni zločinac s odlikovanjima RH za zasluge u ratu Dario Kordić izjavio: “Rekao sam, sve bih ponovio, ni sekunde ne bih zamijenio. Svaka sekunda je vrijedila”, posjetili su iz YIHR-a.

Povodom 29. godišnjice ratnih zločina u Ahmićima, Centar za žene žrtve rata ROSA Zagreb, Centar za građansku hrabrost Zagreb, Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) Zagreb, Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) Sarajevo te Ženska mreža Hrvatske uputili su javnosti zajedničku izjavu i predsjednika i premijera Hrvatske zatražili da se javno izvine u ime Republike Hrvatske.

“Zločin u Ahmićima, počinjen 16.4.1993. godine, najveći je pojedinačni ratni zločin počinjen tokom bošnjačko-hrvatskog sukoba u Bosni i Hercegovini. Ubijeno je 116 osoba, od čega su 32 bile žene, a 11 djeca mlađa od 18 godina. Dvije mjesne džamije uništene su eksplozivima.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) ustanovio je i presudio da su zločini u ovom srednjebosanskom mjestu bili zločin protiv čovječnosti.

Jedan od zapovjednika ove akcije i jedan od vodećih političara u zajednici bosanskih Hrvata od 1991. do 1995, Dario Kordić, osuđen je na 25 godina zatvora. U istom predmetu, Žalbeno vijeće MKSJ-a potvrdilo je i zaključak Raspravnog vijeća da je Hrvatska ostvarivala sveukupnu kontrolu nad HVO-om u relevantnom periodu, da je rukovodila u planiranju, koordinaciji i organizaciji HVO-a i da je postojao međunarodni oružani sukob između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Ratni zločini u Ahmićima trajna su mrlja i sramota naše prošlosti. Ukazivanje i upozoravanje na ove i druge ratne zločine korak je naprijed u izgradnji održivog i trajnog mira, ne samo u Hrvatskoj, nego i u zemljama regije. Aktuelno političko rukovodstvo u Hrvatskoj ne pokazuje iskrenost, poniznost i poštovanje prema žrtvama ovih zločina koji su počinjeni u naše ime na teritoriju Bosne i Hercegovine. Umjesto toga, ratni zločini se sistemski relativiziraju, negiraju i umanjuju. To nije put koji je dobar za hrvatsko društvo.

Zahtijevamo stoga javnu ispriku u ime Republike Hrvatske od predsjednika Zorana Milanovića i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića za zločine počinjene u naše ime u Ahmićima. Na taj način ohrabrit će građane i društvo da se suoče s masovnim kršenjem ljudskih prava koja su se dogodila, potvrdit će činjenicu da su se dogodili zločini i da su ta djela prouzročila neizmjernu štetu žrtvama.

Krivnja za zločin je individualna, ali odgovornost za javni govor i prokazivanje političkih vlasti koje ne žele priznati istinu o ratnim zločinima kolektivna je, naša, odgovornost. Regionalna saradnja, poštovanje i solidarnost mogu se graditi jedino ako prošlosti pristupamo iskreno i odgovorno. Državne dužnosnike na takvo ponašanje obavezuju i međunarodni standardi ljudskih prava te temeljne vrijednosti na kojima počiva Republika Hrvatska”, poručili su tada.

Podsjećamo, MKSJ je u nizu predmeta utvrdio počinjenje zločina od strane HVO-a i hrvatskih snaga u BiH, a u predmetu Prlić i drugi je utvrdio i postojanje udruženog zločinačkog pothvata kojeg je vodila hrvatska ratna vlast na čelu s Franjom Tuđmanom.

Kordićevu prošlogodišnju izjavu amandmanom je osudio i Evropski parlament. No, zastupnici HDZ-a u EP-u glasali au protiv tog amandmana te se time odbili ograditi od Kordićevih izjava. Osim toga, Kordiću odlikovanja nisu oduzeta. To pokazuje da politički vrh Republike Hrvatske ne vidi počinjenje ratnih zločina i izostanak kajanja kao postupanje “protivno pravnom poretku ili moralnim zasadama u Republici Hrvatskoj”, što je zakonski osnov za oduzimanje odlikovanja.

(VIjesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close