Pivo štiti žene od reumatoidnog artritisa?

Nekoliko čaša piva nedjeljno mogu pomoći ženama da izbjegnu bolni reumatoidni artritis, kažu istraživači. Bolest koja češće pogađa žene, nego muškarce, je oblik artritisa povezan sa lošim funkcionisanjem imunog sistema. Međutim, “umjereno konzumiranje alkohola tokom dužeg vremenskog perioda može smanjiti šanse za razvoj reumatoidnog artritisa kod žena tokom života”, kaže vođa studije dr Bing Lu, docent medicine na Medicinskom fakultetu Harvarda.
Uopšte, umjerena konzumacija bio kog oblika alkohola smanjuje rizik od bolesti za oko 21 odsto, ali umjereno ispijanje piva, dvije do tri čaše nedjeljno, smanjuju šanse od obolijevanja za gotovo trećinu, pokazala je studija.
Otkrića su objavljena u proljećnom izdanju žurnala Arthritis & Rheumatism.
U istraživanju su naučnici pratili navike u konzumiranju alkohola kod žena u dvije velike studije. Prva je počela 1976. i obuhvatila više od 121.000 medicinskih sestara. Druga je obuhvatila 116.000 ispitanica istog zanimanja i počela je 1989.
Žene su odgovarale na pitanja o svojim navikama u ishrani i konzumaciji alkohola na svake četiri godine.
Lu kaže da nema objašnjenja zašto pivo i drugi oblici alkohola smanjuju šansu od obolijevanja i da nije sigurno da li se rezultati mogu primjeniti i na muškarce.
Iako je povremeno konzumiranje alkoholnih pića očigledno korisno, ljekari naglašavaju da pretjerivanje nije dobro. Osim toga, osobe koje već imaju reumatoidni artritis, ne bi trebalo da piju alkohol jer se on loše slaže sa većinom lijekova protiv ove bolesti.

Indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close