-TopSLIDEBiHPolitika

Pitali smo preduzetnice koje pogodnosti donosi novi Zakon o obrtu FBiH

Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije 9. septembra jednoglasno su usvojili Zakon o obrtu i srodnim djelatnostima u FBiH.

Lejla Selimović iz Zenice vlasnica je obrta “Wood Surgery” koji se bavi reparacijom, restauracijom i redizajnom starog namještaja. Kada je prije nekoliko godina odlučila da pokrene svoj obrt, budući da je diplomirana pravnica, morala je ili uposliti osobu koja je završila zanatsku školu ili se prekvalifikovati. Odlučila se za drugu opciju. Godinu dana trajala je prekvalifikacija za zanimanje stolar – tapetar.

Sve je to njen biznis usporavalo, ali i dodatno koštalo. No, nakon Usvajanja novog Zakona o obrtu FBiH, osobe koje se odlučile za otvaranje obrta u većini slučajeva ne moraju imati odgovarajuću stručnu spremu.

Ovo su, kažu za BUKU naše sagovornice, samo od nekih olakšica koje će pomoći lakše poslovanje obrtnika.

Novi Zakon sada predviđa i mogućnost uvoza repromaterijala, što dodatno olakšava posao i smanjuje troškove.

“Osim uvoza materijala, sada postoji i mogućnost izvoza proizvoda koji je do sada bilo onemogućen. Također, odogovornost obrtnika cjelokupnom imovinom koja  sada isključuje odgovornost nad imovinom nužnom za život i rad, svakako će ohrabriti da se više ljudi upusti u poduzetništvo”, kazala je za BUKU ova obrtnica.

Osim toga oni koji tek planiraju registrovati obrt, to će po novom Zakonu o obrtu uraditi brže i efikasnije.

Aida Kosović vlasnica Agencije Norma Consulting Sarajevo kaže nam da Zakon bio neophodan jer je stari bio upravo to – star i pravljen za neko drugo vrijeme.

“Zakonodavac prije deset godina nije mogao da predvidi pravac razvoja tehnologije na način da će se otvoriti jedno potpuno novo tržište, a samim tim i da će nastati neka nova zanimanja. Stari zakon je kočio razvoj i mislim da su sada otklonjene osnovne prepreke koje su  naviše kočile rast i razvoj obrtnika”; objašljava Kosović.

Koje su ključne izmjene?

O izmjenama možemo govoriti iz dva ugla: onih koji tek žele da osnuju obrt i onih koji su ga već osnovali.

Svi oni koji planiraju osnovati obrt, sada će to moći uraditi za kraće vrijeme u odnosu na nekoga ko je pokrenuo obrt prije nekoliko mejseci ili godina.

“Naime, prije je za proces registracije obrta zakonski rok za izdavanje rješenja bio 15 dana, a novim zakonom se smanjuje na sedam. Zatim, u nekim slučajevima nećete morati imati diplomu da bi osnovali obrt, mada zakon spominje posebne uslove kada je za obavljanje obrta ipak potrebna odgovarajuća stručna sprema. Pored toga, sada bez problema možete obavljati obrtnu djelatnost i (ali samo ako je pravilnikom nadležni ministar to propisao) na kućnoj adresi”, pojašnjava Kosović.

S druge strane, oni koji su već obrtnici konačno mogu obavljati svoju djelatnost i van BiH, što je predstavljalo veliku manu prošlog zakona.

“Do sada je jedan od najvećih problema obrtnika bila i odgovornost. I dalje vi kao obrtnik za obaveze odgovarate svom svojom imovinom. Međutim, sada u slučaju izvršenja nad vašom imovinom postupak se ne može provesti nad onim stvarima i pravima nad kojima se ista ne bi mogla provesti kad ne bi obavljali privrednu djelatnost, nad sredstvima za rad, kao ni na nekretnini u kojoj stanujete. Sada se tačno zna ko su članovi užeg domaćinstva koji mogu pomagati u vođenju obrta, te je obrtniku omogućeno obavljati i druge djelatnosti koje služe obavljanju osnovne” dodaje Kosović.

Koji su sada troškovi obrtnika?

Troškove nije baš jednostavno odrediti. Uglavnom su indivudalni i zavise od više faktora: djelatnosti, potrebe za računovođom, poslovni prostor.

No s obzirom na to da je sada omogućeno obavljanje djelatnosti na kućnoj adresi, to će mnogima biti olakšanje. Samim tim troškovi će biti manji.

Za one koji žele da se bave izvozom proizvoda i usluga, posao će uveliko biti olakšan. Troškovi obrta, kao i procedure otvaranja i zatvaranja su neuporedivo niži  i jednostavniji u odnosu na d.o.o.

“Sada možete da testirate svoju ideju bez velikih ulaganja i na puno jednostavniji način”, mišljenja je Kosović.

Novim Zakonom obrtniku je omogućeno obavljati i druge djelatnosti, koje služe obavljanju osnovne djelatnosti, obrt će ubudće moći pokrenuti svi penzineri (starim zakonom su mogli samo penzioneri sa 65 godina starosti ili 40 godina staža). Obrtinici kažu da je velika prednost i to što će sada biti uspostavljen registar o obrtima, a od sada će i članovi porodice nesmetano moći pomagati obrtniku u obavljanju psolova.

Buka

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close