-TopSLIDEKultura

Pismo Kordiću: Dostojanstveno obilježite tridesetu godišnjicu rušenja Starog mosta, simbola Mostara i BiH

IGK

Informisani smo da Gradska uprava Mostara ni na koji način ne planira obilježiti tridesetu godišnjicu rušenja Starog mosta, kada su 9. novembra 1993. godine vojnici Hrvatskog vijeća odbrane i Hrvatske vojske srušili simbol Mostara, poručeno je iz Instituta za istraživanje gencida Kanada.

Oni su tim povodom upitili otvoreno pismo gradonačelniku grada Mostara Mariju Kordiću.

“Podsjećanje na rušenje svjetskog mosta mira ima historijsku važnost za Mostar, Bosnu i Hercegovinu i svijet. Šutnja i ravnodušnost su veoma opasne.

Iz mostarskog kulturocida i urbicida još uvijek imate mogućnost izvući historijsku pouku i poruku, te osigurati bolju budućnost za Mostar i Bosnu i Hercegovinu.

Danas je više nego ikada, kada zločini protiv čovječnosti i međunarodnog prava postoje u svijetu, potrebno formirati i jačati historijsku svijest o mostarskom kulturocidu i urbicidu što zahtijeva da čuvamo sjećanje kao i da se procesuiraju svi oni koji su odgovorni za strašno rušenje spomenika mira.

Svi imamo svetu dužnost sprječavanja ponovnog buđenja zastrašujućih zločinačkih duhova. Negiranje mostarskog kulturocida i urbicida je radikalno nečovječan i apsolutno podao koncept.

Zauzmite se za ljudska prava i ljudsko dostojanstvo i obilježite deveti novembar i tridestu godišnjicu rušenja Starog mosta. Budite na strani istine i otvorite tako put u novu svijest u kojoj će pravo na istinu o mostarskom kulturocidu i urbicidu ojačati dobro u odnosu na zlo. Glavna vodilja mira i bolje budućnosti Mostara i Bosne i Hercegovine je upravo istina. Ostavite se zaprljane istine jer je ona na strani zla.

Samo istina oslobađa put kao zajedničkoj, boljoj budućnosti svih građana Mostara.

Kidnapovanje istine služi samo antimostarskim i antibosanskim snagama kojima je cilj negirati jedinstven Mostar i jedinstvenu državu Bosnu i Hercegovinu.

Kultura mostarskog sjećanja prije svega podrazumijeva istinu o kulturocidu i urbicidu i aktivnu borbu protiv negatora kulturocida i urbicida, protiv veličanja osuđenih ratnih zločinaca, prekrajanja historijskih, sudskih i naučno istraživačkih činjenica koje umjesto negiranja trebaju biti put katarze i traženja oprosta od žrtve. Vi gradonačelniče možete dati vaš lični doprinos institucionalizaciji mostarske kulture sjećanja.

Civilizacijska je obaveza i ljudska potreba dati lični i kolektivni prilog razvijanju kulture sjećanja na rušenje Starog mosta. Sada, trideset godina poslije, imate priliku za to”, navodi se u pismu.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close