PolitikaSvijet

Pinocchio Trump. Objavljeno je koliko je puta izrekao istu laž

SREDIŠNJE obećanje izborne kampanje predsjednika Donalda Trumpa bila je izgradnja zida uz južnu državnu granicu, zida koji će platiti Meksiko. Ubrzo nakon što je postao predsjednik, Trump je izostavio dio obećanja da će zid platiti Meksiko i zatražio od Kongresa da financira izgradnju. Kad je i to propalo, zato što je Kongres odlučio da se novac namijenjen zaštiti granica ne može potrošiti na zid, Trump je unatoč tome, u govoru 19. ožujka, proglasio pobjedu: ”Započeli smo izgradnju zida. Jako sam ponosan.”

Iako je sasvim bjelodano da je stvarnost upravo suprotna, Trump je lažnu tvrdnju o gradnji zida iznio 86 puta u posljednjih sedam mjeseci. Pokazuje to i datoteka njegovih lažnih i obmanjujućih tvrdnji koju za američki dnevni list Washington Post vodi Glenn Kessler i na temelju toga dodjeljuje ocjene. Jedan Pinocchio znači selektivnu istinu, a četiri Pinocchija potpunu laž.


Većina političara brzo odustaje od tvrdnji koje dobiju četiri Pinocchija, ali Trump ne

Trumpova ustrajnost u ponavljaju neistinitih tvrdnji pravi je izazov onima koji ih provjeravaju. Većina političara brzo odustaje od tvrdnji koje dobiju četiri Pinocchija, bilo zato što žele govoriti istinu, bilo zato što ne žele da laž našteti njihovoj političkoj karijeri. Ali ne i Trump. Predsjednik nastavlja sa svojim tvrdnjama dugo nakon što postane sasvim jasno da nisu istinite, kao da namjerno želi zamijeniti istinu nekom svojom verzijom istine. Dakle, ne radi se o slučajnim gafovima ili pogrešnim tumačenjima, nego o namjernom plasiranju lažnih informacija u javni prostor.

Kako bi precizno vrednovao ovaj fenomen, Washington Post uveo je novu kategoriju – Neizmjerni Pinocchio. Ova kategorija namijenjena je političarima koji ponavljaju lažne tvrdnje u tolikoj mjeri da možemo govoriti o dezinformativnoj kampanji. Nije jednostavno osvojiti Neizmjernog Pinocchija. Prvo za neku tvrdnju treba osvojiti Trostrukog ili Četverostrukog Pinocchija, a potom tu tvrdnju ponoviti barem 20 puta. Dvadeset je dovoljno velik broj da otklanja svaku sumnju u to je li političar svjestan da širi pogrešne informacije.

“Naša rubrika Fact Checker dosad nije pronašla tvrdnje bilo kojeg drugog izabranog dužnosnika koji bi mogao konkurirati Trumpu. A čak 14 njegovih tvrdnji zadovoljava uvjete Neizmjernog Pinocchija. Najčešće Trumpove laži odnose se na neispunjena obećanja, lažne tvrdnje kojima opravdava svoje odluke, te političke laži protiv suparnika kao što su demokrati ili posebni istražitelj Robert S. Mueller III.”, piše Washington Post.

Trumpove obmane stare kao i njegov mandat

Neke Trumpove obmane stare su koliko i njegov mandat, poput tvrdnji da je SAD potrošio 7 milijardi dolara na Bliski istok (36 puta) ili da SAD plaća većinu troškova NATO-a (87 puta). Obje izjave počeo je iznositi tijekom izborne kampanje i nastavio do danas, iako su mu dostupni službeni podaci.

Još jedna tvrdnja iz kampanje koju je nastavio iznositi i tijekom mandata je ona o dosluhu demokrata i Rusije za vrijeme izbora (48 puta). Radi se o očitoj obmani, jer sudeći prema podacima američkih obavještajnih agencija, demokrati su bili meta ruskog hakiranja. Ova tvrdnja potječe iz činjenice da je tvrtka koju su demokrati angažirali da ispita Trumpove veze s Rusijom također sudjelovala u obrani jedne ruske kompanije pred američkih sudom. Trump to zna i potrudio se taj podatak proširiti preko saveznika u konzervativnim medijima.

Otprilike 30 puta Trump je lažno optužio posebnog istražitelja Muellera da je u sukobu interesa, a njegovo osoblje nazvao ”bijesnim Demokratima”, iako je Mueller zapravo republikanac.

Čak 128 puta ponovio je: ”Proveli smo najveće snižavanje poreza u povijesti.”

Dobar primjer koliko je objektivnost nevažna predsjedniku Trumpu je rasprava o snižavanju poreznih stopa. Dok je njegova administracija pripremala prijedloge, Trump je ustvrdio: ”Radimo na jednoj od najvećih reformi u povijesti, snizit ćemo poreze više nego predsjednik Ronald Reagan.”

Zapravo se od samog početka radilo o laži. Reagan je 1981. godine snizio poreze u vrijednosti 2,9 posto BDP-a, dok Trump nije ni blizu tome. Njegova reforma vrijedi nešto manje od 1 posto BDP-a, što je čini tek osmom po vrijednosti u posljednjih 100 godina. Međutim, ništa ga nije moglo pokolebati u širenju još jedne laži, čak 128 puta ponovio je: ”Proveli smo najveće snižavanje poreza u povijesti.”

U lipnju je predsjednik odlučio američko gospodarstvo nazvati ”najvećim, najboljim i najjačim u povijesti”. To mu se toliko svidjelo da je ovu rečenicu ponovio 99 puta do nedavnih izbora za Kongres. Svaki se predsjednik, naravno, ima pravo hvaliti svojim gospodarskim uspjesima, ali pritom se ipak treba držati činjenica. A one kažu da je američka ekonomija bolje stajala za vrijeme predsjednika Dwighta Eisenhowera, Lyndona Johnsona, Ulyssesa Granta i Billa Clintona.

Trump je 40 puta naglasio kako je zid prema Meksiku neophodan kako bi se zaustavila trgovina drogom. Savezna agencija DEA, nadležna za suzbijanje prometa narkotika, tvrdi sasvim suprotno, najveći dio ilegalnog unosa narkotika u SAD obavlja se preko legalnih graničnih prijelaza.

Neke Trumpove tvrdnje prava su fantazija. Čak 37 puta ponovio je da kompanija US Steel namjerava otvoriti nove tvornice zahvaljujući carinama na uvozni čelik koje je donio. Ovisno o njegovu raspoloženju, broj tvornica varira od šest do devet. Međutim, US Steel nikad nije najavio otvaranje novih tvornica. Kompanija je objavila tek kako namjerava ponovno pokrenuti proizvodnju u dvije već postojeće visoke peći u Illinoisu i zaposliti 800 ljudi. US Steel će obnoviti i svoju tvornicu u gradu Garyju u Indiani, ali zbog toga neće biti novih zapošljavanja.

Isto tako, Trump je nekoliko puta povećavao iznos kojim će se američko gospodarstvo okoristiti zbog njegova putovanja u Saudijsku Arabiju 2017. godine. Trump je stao u obranu saudijskog princa za kojeg se vjeruje da naredio ubojstvo novinara Jamala Khashoggija, a kad se zbog toga našao na udaru kritike, povećao je iznos s 350 na 450 milijardi dolara.

Napuhao je i broj radnih mjesta koja će biti otvorena zbog njegova posjeta Saudijskoj Arabiji i stigao do milijun novih poslova. Fact Checker je uspio provjeriti vrijednost sklopljenih ugovora i ukupno se ne radi o više od 267 milijardi dolara. K tome, mnoge investicije odnose se na Saudijsku Arabiju, pa u SAD-u zbog toga neće biti otvoreno nijedno radno mjesto.

Lista Washington Posta Trumpovih lažnih tvrdnji uključuje i sljedeće:

– njegova je vlada uhićenjima i deportacijama s američkih ulica uklonila tisuće i tisuće pripadnika MS-13 kriminalnog ganga. Zapravo, kompletni MS-13 gang nema više od 10.000 članova.

– SAD je izgubio milijarde dolara zbog trgovinskog deficita. U stvarnosti, nijedan se ekonomist ne bi složio s ovom tvrdnjom koju je Trump ponovio 131 put.

– SAD ima najlošije imigrantske zakone u smislu sprječavanja ilegalnog ulaska u zemlju. Istina je upravo obrnuta, SAD ima jedan od najrestriktivnijih zakona o imigraciji na svijetu.

Uskoro će još jedna Trumpova tvrdnja zaslužiti Neizmjernog Pinocchija. Za Uzbekistanca koji je 2017. kamionetom usmrtio osmero ljudi u New Yorku Trump je ustvrdio da je prije zločina kroz tzv. lančanu migraciju doveo dvadesetak rođaka u SAD. No, počinitelj Sajfulo Habibulajevič uopće nije američki državljanin, pa tako nikoga nije ni mogao legalno dovesti u SAD.

Index.hr

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close