-TopSLIDEBiHPrivreda

Pilot projekat u Brezi: Do energije zasadom brzorastućih vrba

Predsjednica američke kompanije E3 International Bonnie Norman, pomoćnik generalnog direktora za razvoj JP Elektroprivreda BiH prof.dr. Mustafa Musić, direktor Rudnika mrkog uglja “Breza” Muamer Omerhodžić, načelnik općine Breza Vedad Jusić, kao i predstavnici Međunarodnog centra za istraživanja u šumarstvu i Svjetskog centra za agrošumarstvo, 20. septembra obišli su zasad brzorastućih vrba na površinskom kopu “Koritnik”.

U pitanju je pilot faza SLLES projekta (podizanje brzorastućih zasada energetske vrbe) u Elektroprivredi BiH. Na površini od jednog hektara zasađena je energetska vrba (salix viminalis) drvena i žbunasta biljka s izuzetno brzim dnevnim rastom i životnim vijekom od 25-30 godina. Realizacija projekta obezbijedit će rekultivaciju neiskorištene i degradirane zemlje, te proizvodnju energije iz biomase.

Pored isporuke sadnog materijala kompanija E3 obezbijedila je stručnu podršku vezano za obuku radnika u rudniku Koncerna EPBiH, održavanje i žetvu drvenaste biomase vrbe.

Na web stranici projekta SLLES (Sustainable Land, Livelihoods and Energy Initiative Serbia) – Inicijativa za održivo zemljište, sredstva za život i energiju navodi se da će rješenja za bioekonomiju igrati ključnu ulogu u energetskoj tranziciji i to zasnovano na tri elementa, od kojih su jedan brzorastući energetski zasadi drveća (vrba) i trske (Arundo) za proizvodnju drvne biomase, odnosno biogasa, za toplotnu i električnu energiju.

Kako je izjavila predsjednica Norman, ovaj poduhvat može otvoriti nova radna mjesta i omogućiti lakšu energetsku tranziciju. Zajedničkim izgaranjem, prema njenim riječima, ugalj i biomasa daće čistiji vazduh.

Direktor Omerhodžić je naglasio da je riječ o isplativoj investiciji koja će već u roku od tri do četiri godine pokazati rezultate. On je zahvalio svim partnerima u projektu, na ukazanom povjerenju i odličnoj saradnji.

Općinski načelnik Jusić je istaknuo da je zaštita životne sredine među prioritetima lokalne zajednice.

– Svjesni smo da su klimatske promjene najveća prijetnja javnom zdravlju. Zbog nužnosti i opravdanosti tranzicije energetskog sektora Bosne i Hercegovine, potpuno smo opredijeljeni da sve naše resurse i naš rad usmjerimo ka postizanju tog cilja. Vjerujem i nadam se da ovaj pilot projekt, uz korištenje energije iz obnovljivih izvora, jeste samo prva faza i početak budućeg razvoja naše lokalne zajednice na čišćim izvorima i industrijama. Kao načelnik sam posebno u obavezi da brinem o okolišu, ali i o radnim mjestima. Uvjeren sam da ćemo kroz ove procese uspjeti sačuvati i okoliš i radna mjesta. Želimo biti primjer drugim općinama da su takve stvari moguće i da se, iz situacije u kojoj se danas nalazimo, može izaći kao pobjednik – naveo je Jusić.

Projekt je podržala Austrijska agencija za razvoj (Austrian Development Agency).

indikator.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close