Pierre Andurand: Nafta će pasti na 25 dolara za barel

Jedan od najvećih ‘medvjeda’ na naftnom tržištu nije impresioniran time što je nafta u tri trgovinska dana poskupjela 25 posto, piše Financial Times.

Pierre Andurand, hedge fond menadžer koji je prošle godine zaradio 51 posto na uloženo prije poreza špekulirajući na cijeni nafte, rekao je za Financial Times da je tržište preburno reagiralo na znakove usporavanja američke proizvodnje sirove nafte i OPEC-ove komentare. Uvjeren je da će cijene još padati, moguće čak i ispod 30 dolara za barel.

“Tržište će u 2016. i 2017. ostati zasićeno”, procjenjuje Andurand, koji je predvidio rast cijena 2008. i pad koji je uslijedio.

“Trebaju nam dugoročno niske cijene kako bismo vratili ravnotežu na tržištu. Nema brzih rješenja”.

Nakon kratkotrajnog rasta cijena nafte, trend se počeo okretati u utorak popodne, kada su cijene pale gotovo osam posto, jer je pad indeksa proizvodnog sektora u Kini usmjerio ulagače na usporavanja rasta drugog najvećeg svjetskog gospodarstva. Cijena barela ponovo je pala ispod 50 dolara.

Andurand kaže da nema “ništa novo” u OPEC-ovim komentarima od ponedjeljka, iako su neki ulagači protumačili tvrdnje Organizacije zemalja proizvođača nafte kao nastojanje te grupacije da zajedno s drugim proizvođačima podignu cijene nafte. Također, ne iznenađuje ni podatak da je proizvodnja u SAD-u u drugom ovogodišnjem tromjesečju pala.

“Svi sudionici na tržištu su znali da je tamošnja proizvodnja dosegnula vrhunac u travnju i nakon toga opada”, rekao je Andurand. “[Ali] ne očekujemo da proizvodnja u SAD-u nastavi još puno padati, možda još nekih 200.000 barela dnevno u odnosu na sadašnju. To neće biti dovoljno da se povrati ravnoteža, pa i druge zemlje moraju smanjiti proizvodnju”.

Andurand uspješno predviđa trendove na naftnom tržištu od 2008., tako je njegova tvrtka i ovaj put na vrijeme zauzela odgovarajuće pozicije, rekao je.

Dodao je da iako kompanije smanjuju troškove, zbog dugoročnih ugovora na većini projekata, promjene na količini proizvodnje osjetit će se tek oko 2019. Tako bi američki ključni indeks cijena West Texas Intermediate ove godine mogao pasti na 25 dolara za barel za oko mjesec, što je 20 dolara ispod trenutne cijene.

“Očekujem da će se WTI kretati na razini između 25 i 50 dolara u iduće dvije godine”, zaključuje Pierre Andurand.

seebiz.net

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close