PIC: Nema više izgovora

Više nema izgovora za daljnja kašnjenja na putu Bosne i Hercegovine ka euroatlantskim integracijama, jedinstven je stav Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) nakon završetka dvodnevnog zasjedanja, kazao je na današnjoj pres-konferenciji visoki predstavnik Valentin Inzko.

– Ambasadori PIC-a očekuju da vide ubrzan napredak BiH jer država ne postiže pomake koje očekuju građani i međunarodna zajednica, koja vjeruje da je put napretka BiH u procesu euroatlantskih integracija, istakao je Inzko te dodao da je razgovor ambasadora PIC-a s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom i njegovim zamjenicima Nikolom Špirićem i Zlatkom Lagumdžijom bio uspješan i plodonosan.

Obećanja ministara

– Oni su se obavezali na rješavanje socijalnih i ekonomskih problema građana. Napredak očekujemo kod ispunjavanja uvjeta iz Mape puta, kao i kod rješavanja problema državne i vojne imovine, što je ključni uslov za napredovanje ka članstvu u NATO-u i jedan od ciljeva u okviru programa pet plus dva, naglasio je Inzko te napomenuo: “Prerano je reći da je okrenut novi list, ali s konačnim završetkom aktivnosti na rekonstrukciji državne vlasti očekujemo da vidimo ubrzane pomake.”

Prema njegovim riječima, PIC je zaključio da domaće stranke trebaju učiniti dodatni napor na postizanju kompromisa, do kojeg će doći isključivo uz ustupke svih. Ovaj dio se, napomenuo je Inzko, posebno odnosi na pitanje Mostara.

– Nema podjele Mostara na nacionalnoj osnovi, jer međunarodna zajednica želi više, a ne manje integracija, naglasio je Inzko te dodao da je u proteklom periodu zamjenik visokog predstavnika Roderick Moore održao 45 sastanaka s predstavnicima stranaka iz Mostara.

Prošlog utorka održan je i prvi plenarni sastanak čiji je domaćin bio OHR, na koji su došli svi, osim predstavnika SDA.

– Neki su očekivali da će OHR nametnuti rješenje za Mostar, ali mi se držimo dalje od toga. Cijenimo da su prvobitni čvrsti i oprečni stavovi političkih stranaka o pitanju Mostara, a zahvaljujući naporima mog zamjenika, približeni. Mi smo tražili da svi podnesu svoje prijedloge i optimistični smo da će ovo pitanje biti riješeno, kazao je Inzko te dodao: – SDA je vrlo važan politički faktor u Mostaru i vrata su joj otvorena za nastavak dijaloga s ostalim akterima.

Srebrenica

Govoreći o situaciji u Srebrenici, Inzko je kazao da su ambasadori PIC-a konstatovali da postojeće institucije mogu rješavati sporna pitanja u vezi sa ovom općinom te da će nakon konačnog potvrđivanja izbornih rezultata za Srebrenicu otići u ovaj grad i razgovarati s nadležnim. UO PIC-a je razmatrao i aktualna dešavanja u FBiH te pozvao vlasti u ovom entitetu na poštivanje zakona i vladavine prava. Izražena je i zabrinutost zbog nepopunjavanja Ustavnog suda FBiH, gdje već tri godine nedostaje troje sudija, a i četvrti sudija je dobio angažman u Strasbourgu. Zaključeno je da upražnjena mjesta moraju biti popunjena odmah i bez odgađanja.

Vlada FBiH dobro radi

Na pitanje da li će povući odluku o poništavanju odluka Centralne izborne komisije kojom je omogućio formiranje federalne Vlade, visoki predstavnik je kazao: “Šta bi to riješilo? To bi značilo da bi svi zakoni koji su prihvaćeni bili ilegalni. Prije bilo kakve priče o povlačenju odluke mora se misliti na posljedice. Ova Vlada dobro radi i to nisam ja izmislio, već je to potvrđeno. To je bila odluka međunarodne zajednice. Ne razmišljam da povučem tu odluku, ali sam zato da stranke sjednu i dogovore se.”

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close