Philip Reeker: Bio sam zapanjen čudnim tonom i odvlačenjem pažnje Dodikovim teorijama zavjere

Nakon što John Kerry stupi na dužnost državnog sekretara Sjedinjenih Država umjesto Hillary Clinton može se očekivati kontinuitet američkog angažmana na Balkanu.

Ovo je danas u razgovoru videolinkom iz Brisela izjavio predstavnicima bh. novinskih agencija zamjenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Sjedinjenih Država Philip Reeker.

Naglasio je da se nakon nove inauguracije predsjednika Baracka Obame očekuje da će imenovanje Johna Kerryja proći kroz proces provjere u Senatu SAD-a.

– Senator Kerry ima veliko iskustvo. Bio je 28 godina senator, a sve to vrijeme je pratio dešavanja na zapadnom Balkanu, posebno u BiH, naglasio je.

Reeker je zato siguran da će Kerry kao državni sekretar nastaviti isti angažman kakav je Hillary Clinton imala prema ovom regionu.

On je naveo da boravi u Briselu na početku godine da bi s Evropskom unijom nastavio koordinirati napore prema zapadnom Balkanu, s fokusom na BiH.

– Važno je da se u 2013. fokusiramo na BiH da bi bila bolja od 2012. u kojoj je bilo puno propuštenih šansi, kazao je Reeker.

Jučer se sastao s kolegama iz Evropske unije i ponovo su naglasili da je put BiH naprijed jasan: bh. lideri moraju ostaviti postrani svoje lične interese i manje se fokusirati na stranke i stalno reorganiziranje vlasti, a više se fokusirati na kretanje BiH naprijed kao evroatlantskim integracijama.

Postoje dvije ključne stvari koje trebaju biti brzo riješene i u tome se SAD slaže s Evropskom unijom. To su provođenje presude “Sejdić-Finci”, što ne bi trebalo zahtijevati puno vremena, te rješavanje pitanja vojne imovine o čemu je postignut dogovor prošlog marta, ali se onda političari nisu držali svojih obaveza iz sporazuma.

– Željeli bismo vidjeti i da se nova državna vlada fokusira na pozitivne reforme, a nadamo se da će i pitanje rekonstrukcije Federalne vlade biti uskoro riješeno. Zaista je vrijeme da federalni lideri sjednu i riješe otvorena pitanja, kazao je Reeker.

Naveo je da je nakon posljednjeg sastanka PIC-a jasno rečeno bh. liderima da se ne mogu oslanjati na međunarodnu zajednicu da će rješavati probleme umjesto njih.

– Korištenjem retorike koja dijeli i političkih igara oni neće pomoći rješavanju problema u BiH. To odvlači pažnju od posla koji je pred njima i mislim da javnost sve više pokazuje nezadovoljstvo svojim liderima, ocijenio je Reeker.

Kaže da su se rezultati tog nezadovoljstva vidjeli na lokalnim izborima i naglašava da se u Evropskoj uniji slažu da BiH zaslužuje lidere koji mogu zaista voditi zemlju naprijed.

Zamoljen za komentar najava mogućih ustavnih promjena u Federaciji BiH, Reeker je kazao da u razgovorima sa svojim američkim i evropskim kolegama, te kontaktima u BiH kontinuirano sluša o tome da je potrebna reforma Federacije, njene Vlade i Ustava.

– Zaista, Federacija nije efikasna, skupa je i javno mišljenje je možda jednoglasno u tome da sugerira da je reforma Federacije izuzetno važna. Za neke je to vrhunski prioritet, istaknuo je.

Naveo je da je u proteklih godinu dana apelirano na sve te pojedince koji naglašavaju potrebu za tom reformom, bez obzira  na to da li su iz nevladinog sektora, akademske zajednice, medija ili političkih stranaka da sami počnu razgovore.

– Mi iz Sjedinjenih Država ili međunarodne zajednice nemamo odgovora niti plana koji bismo mogli predočiti i reći kako ići naprijed. Ono što možemo ponuditi su resursi da bi se omogućila ova vrsta razgovora. Mislim da ćemo nastaviti davati podršku stručnjacima koji mogu razgovorati o tome, a kasnije, tokom proljeća, možemo finansirati i podržati neku vrstu konferencije među ovim pojedincima, stručnjacima i predstavnicima građanskog društva, a da onda domaće vlasti i građani mogu preuzeti odgovornost za određivanje na koji način žele ići naprijed, rekao je.

Reeker navodi da se o ovoj temi već dugo razgovara, ali da bi razgovori uspjeli, moraju imati zaista široko učešće iz cijele Federacije, tako da svi konstitutivni narodi i građani mogu biti dijelom  ovog procesa.

Komentirajući nedavne tvrdnje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da međunarodna zajednica, zajedno sa Sjedinjenim Državama, priprema neko “proljeće” po uzoru na “arapsko proljeće” radi njegovog svrgavanja i oduzimanja nadležnosti ovom entitetu, Reeker je kazao da je bio zapanjen čudnim tonom i odvlačenjem pažnje nekim teorijama zavjere “kojima je  Dodik fokusiran početkom ove godine”.

– Ove ideje su apsurdne. Sjedinjene Države, naravno, već duže vrijeme nastoje pomoći BiH putem programa pomoći, podrške civilnom društvu, nevladinim organizacijama. To nije tajna, to je nešto na što smo jako ponosni, poručio je.

Naglasio je da se u BiH i entitetima vlast bira u demokratskim procesima.

– Mi ne biramo lidere, nego ih biraju narodi i građani. I zaista, nevladine organizacije i građansko društvo traže odgovornije vlasti, poštovanje vladavine zakona, ljudskih prava… Oni žele vidjeti stvarni napredak, a ne odvlačenje pažnje i gubljenje vremena na smiješne optužbe koje su upućene protiv Sjedinjenih Država ili međunarodne zajednice. To je jednostavno odvlačenje pažnje, smatra Reeker.

On ne vjeruje da građani u Republici Srpskoj, ali i BiH u cjelini, “padaju” na ovakve “lude i sve čudnije izjave”.

Upitan na kraju dokle će SAD i međunarodna zajednica imati strpljenja kada je u pitanju razvoj događaja u BiH, Reeker je poručio da neuspjeh lidera u BiH ne ide na njihovu štetu, nego na štetu građana BiH.

– Mislim da su građani BiH nestrpljivi, jer oni žele vidjeti napredak. Drugi u regiji idu naprijed. Hrvatska postaje punopravna članica Evropske unije u julu, a šta su bh. lideri uradili da pripreme BiH za to? Šta su uradili da pomognu BiH na evropskom putu tako da i BiH može postati kandidat ili da dobije MAP na putu za NATO? Nadamo se da će lideri reagirati na ovo i iskoristiti pomoć iz SAD-a i EUa tako da BiH može biti dijelom Evrope, zaključio je Reeker.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close