KolumnePolitikaRegion

Petar Fehir: Strašno je da je jedna zemlja kao Hrvatska puštena u EU

”Pljuju nas – ali vole naš novac“!

To se, dakle, dešava u jednoj EU zemlji, usred našeg civilizacijskog zajedništva. To je sramotno. Kult oko mrtvog ubojice potvrđuje zastrašujući nedostatak demokratskog instikta. Strašno je da je jedna zemlja kao Hrvatska puštena u EU.

”Pljuju nas – ali vole naš novac“ naslov je to kolumne Petera Kadhammara, objavljen u švedskom „Večernjem listu“, Aftonbladet, povodom reakcija na posljednje suđenje u Haagu.

U cijelosti prenosimo dio kolumne koji se odnosi na Hrvatsku.

„General Slobodan Praljak progutao je otrov nakon što je dobio presudu od suda za ratne zločine u Haggu. Gesta je bila teatralna. Mogao bih napisati i velika, grandiozna, ali neću jer bi to moglo značiti i priznanje, koje ne želim dati. Pokazao je hrabrost. Je. Ali se isto može reći da je javno samoubojstvo bio i nastavak gorkog nihilizma i destrukcije što je karakterizirala rat u BIH. Praljak je bio Hrvat. Prema djelovanju i mentalitetu mogao je biti i netko od svojih neprijatelja.

Tribunal piše u presudi da je je Praljak i njegova „ekipa“ kriva za dugi niz zločina:

Protjerivanje civila, njihovo odvođenje u logore u vrlo teškim uvjetima, ubojstva, uništavanje imovine, upotrebljavanje zatočenika za radnu snagu i žive štitove, etničko čišćenje muslimanskog stanovništva. Praljak je osuđen za kršenje ratnog prava i zločin protiv čovječnosti.

On je odgovoran za rušenje svjetski poznatog mosta u Mostaru.

Kazna je bila 20 godina. On je izabrao smrt. I tamo je povijest jednog ratnog zločinca mogla završiti.

Ali, po izricanju presude je hrvatska predsjednica KGK, prekinula svoj posjet Islandu i požurila kući. O osuđenom je rekla: Izabrao je da si oduzme život, umjesto da odgovara za djela za koja je bio uvjeren da ih nije počinio. Njegova smrt duboko je pogodila nacionalno srce.

Premijer Andej Plenković je izrazio sućut obitelji ubojice.

Ljudi su izvjesili Praljkove portrete uz putove te se okupljali na trgovima da upale svijeću. Sabor je održao minut šutnje. Dvoje zastupnika koji su to smatrali neumjesnim dobili su prijetnje smrću.

To se, dakle, dešava u jednoj EU zemlji, usred našeg civilizacijskog zajedništva. To je sramotno. Kult oko mrtvog ubojice potvrđuje zastrašujući nedostatak demokratskog instikta.

Strašno je da je jedna zemlja kao Hrvatska puštena u EU.“

U nastavku teksta autor se osvrće i na režime u Poljskoj, Mađarskoj, Rumunjskoj i Bugarskoj i zaključuje da iako su te zemlje različite, imaju nešto zajedničko:

„Oni vole naš novac“

/prijevod: Petar Fehir/

Tačno.net

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close