Pet uvjeta za članstvo u EU

Uoči objavljivanja novih izvještaja o napretku Evropska komisija za proširenje sutra će objaviti set izvještaja o napretku država ka članstvu u Evropskoj uniji, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Kako piše Dnevni avaz, iako se sadržaj izvještaja do same objave  krije od javnosti, apsolutno je očekivano da naša zemlja od ključnih evropskih zvaničnika dobije najgore ocjene, s obzirom na to da je jedina država koja je u ovom procesu, a ko ja nije ostvarila nikakav napredak.
Takvi su i dojmovi u Briselu, gdje rijetko ko spominje BiH u kontekstu proširenja, koje je i kao proces dobilo žestok udarac pri dolasku nove Evropske komisije, sa Jean-Claudeom Junckerom na čelu. Novi lider EK najavio je pauzu u proširenju od pet godina. No, uprkos tome, u Briselu nastavljaju rad na pripremi država koje žele postati članice.

Jučer je, uoči objave izvještaja, Evropska komisija objavila pet uvjeta koje svaka država mora ispuniti, a koji uključuju vladavinu zakona i borbu protiv korupcije.

– Vladavina zakona u srcu je procesa proširenja. Zemlje koje žele pristupiti EU moraju se prvo posvetiti pitanjima poput reforme pravosuđa i borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije – navode iz EK.

Odlazeća Evropska komisija sutra će usvojiti izvještaje o napretku i paket za nastavak proširenja, a javnosti će ga predstaviti dosadašnji komesar za proširenje Stefan Fuele koji odlazi s funkcije.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close