-TopSLIDEOstali sportoviSport

Pet pitanja uoči Zimskih olimpijskih igara u Pekingu

Sve je spremno za početak Zimskih olimpijskih igara u Pekingu

Zimske olimpijske igre u Pekingu će biti posebne – zbog pandemije korone, ali i zbog političke situacije u Kini. Kolika su ograničenja? Koliko je sportaša stiglo i koliko slobodno se mogu kretati? I što je s bojkotom?

1. Tko sudjeluje na Zimskim olimpijskim igrama?

U Pekingu će se za medalje boriti oko 2.900 sportašica i sportaša iz više od 90 nacionalnih saveza. Među njima je i 149 sportašica i sportaša iz Njemačke. Najstarija sudionica Olimpijskih igara je 49-godišnja Claudia Pechstein. Za njemačku predstavnicu u brzom klizanju to će biti osme Olimpijske igre.

Do kraja Igara, 20. veljače, predstoji 109 natjecanja – sedam više nego na Zimskim olimpijskim igrama 2018. godine u Pjongčangu. Razlog za to su mješovita natjecanja koja su nedavno uvrštena u program, na primjer u skijaškim skokovima, brzom klizanju na kratkim stazama i u snowboardu. A bob je dobio disciplinu monobob za žene.

Za razliku od Ljetnih olimpijskih igara, velikih zvijezda nema mnogo. Među njima su definitivno američka alpska skijašica Mikaela Shiffrin i aktualni olimpijski prvak u umjetničkom klizanju Hanyu Yuzuru iz Japana. Izuzetna sportašica je i nizozemska brza klizačica Ireen Wüst. Od sportaša iz Njemačke najveća očekivanja su od Felixa Locha i Natalie Geisenberger u sanjkanju i Francesca Friedricha u bobu.

Stadion za klizanje na ledu

Igre će moći pratiti samo domaća publika

2. Gdje se održavaju natjecanja?

Natjecanja su raspoređena na tri lokacije: Peking, Yanqing i Zhangjiakou. U glavnom gradu se održavaju natjecanja u hokeju, brzom klizanju, brzom klizanju na kratkim stazama, umjetničkom klizanju i curlingu. Ponovo će biti korištene neke od hala Ljetnih olimpijskih igara iz 2008. godine, dok je hala za brzo klizanje nova. Natjecanje u snowboardu i skijanju slobodnim stilom bit će održano na posebno zanimljivom mjestu, u nekadašnjoj industrijskoj zoni.

Oni koji se nadmeću u alpskom skijanju, bobu i sanjkanju, morat će putovati oko 75 kilometara sjeveroistočno od olimpijskog sela, do Yanqinga. Tamo su novoizgrađena bob-staza i novoizgrađene skijaške staze. U Zhangjiakouu, na oko 180 kilometara od Pekinga, bit će održana natjecanja u snowboardu, skijanju slobodnim stilom, kao i biatlonu, skijaškom trčanju, skijaškim skokovima i nordijskoj kombinaciji.

Peking, Yanqing i Zhangjiakou su povezani novom, brzom željezničkom prugom. S obzirom na to da na sve tri lokacije čak i zimi nema dovoljno snijega, Zimske olimpijske igre će po prvi put biti održane u potpunosti na umjetnom snijegu. Pored toga, Yanqing i Zhangjiakou se nalaze u zaštićenom parku prirode, čija je površina za potrebe Olimpijskih igara smanjena za skoro četvrtinu.

Novoizgrađene staze za natjecanja na olimpijskim igrama u Pekingu

Za bob, skeleton i sanjkanje izgrađene su nove staze

3. Kakva je epidemiološka situacija u Pekingu?

Organizatori poduzimaju sve kako bi osigurali „nesmetan tok Zimskih olimpijskih igara”. Dio stroge strategije „bez COVID-a“ su masovna testiranja, ograničavanje kontakata i zatvaranje dijelova grada ili čak čitavih milijunskih gradova. Prije i po dolasku svi moraju biti testirani i smiju se kretati samo unutar „zatvorenih krugova“. Obvezna su dnevna PCR-testiranja, a rezultati se moraju učitati u službenu aplikaciju „My2022“, zajedno s podacima o tjelesnoj temperaturi i općem zdravstvenom stanju.

Ta aplikacija već je bila na meti kritika zbog zabrinutosti za zaštitu podataka o čemu je i DW izvještavao. Postojala je zabrinutost i zbog mogućih manipulacija s testovima i graničnim vrijednostima. Svatko tko je pozitivan mora u desetodnevnu karantenu, ali ona može biti skraćena s dva negativna testa u razmaku od najmanje 24 sata.

Sigurnost i zdravlje sudionika su naš glavni prioritet”, ponovio je u utorak novinarima Zhao Weidong, glasnogovornik Pekinškog organizacijskog odbora (BOC). Međutim, Kinezi nisu uspjeli ostvariti cilj da spriječe dolazak soja omikron u zemlju.

I pored strogih mjera, sportske manifestacije će biti održane pred publikom. Broj posjetitelja iz Kine će biti ograničen, publike iz inozemstva neće biti. U siječnju je obustavljena i prodaja karata.

Priprema umjetnog snijega za skijaška natjecanja

Po prvi put će se zimske olimpijske igre održati isključivo na umjetnom snijegu

4. Koliko ima politike na Olimpijskim igrama u Pekingu?

O mjestu održavanja Zimskih olimpijskih igara već dugo se nije s toliko kritika raspravljalo kao sada. Zapravo, posljednji put se to dogodilo kada je kineski glavni grad bio domaćin Ljetnih olimpijskih igara 2008. godine.

U to vrijeme postojala je nada da bi olimpijske igre mogle doprinijeti političkim promjenama i otvaranju zemlje. To se, međutim, nije dogodilo. Naprotiv, kineski politički sustav trenutno je restriktivniji nego ikad: sustavno ugnjetavanje Ujgura i Tibetanaca, gušenje oporbe u Hong Kongu, širenje nadzora u čitavoj zemlji i slučaj tenisačice Peng Shuai – zbog kršenja ljudskih prava neke države su odlučile diplomatski bojkotirati Igre, poput SAD-a, Velike Britanije i Japana. Vodeći političari i diplomati tih zemalja neće nazočiti natjecanjima. Iako se njemačka vlada službeno nije priključila tom bojkotu, ni kancelar Olaf Scholz ni drugi članovi vlade, ni predsjednik Frank-Walter Steinmeier neće otputovati u Peking.

Dolazak je, međutim, najavio ruski predsjednik Vladimir Putin – iako je Rusija isključena iz natjecanja. Zbog afere s dopingom na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju, u koju je bila uključena i sama država, predstavnici iz Rusije se natječu kao „neutralni sportaši”, pod olimpijskom zastavom. Putinu je dozvoljeno doći samo zato što ga je službeno pozvao kineski predsjednik Xi Jinping.

Ujguri u Turskoj pozivaju na diplomatski bojkot Igara

Ujguri u Turskoj pozivaju na diplomatski bojkot Igara

5. Smiju li sportašice i sportaši davati političke izjave?

„Svaka izjava ili ponašanje koje narušava olimpijski duh, a prije svega krši kineske zakone i propise, imat će posljedice“, upozorio je član BOC-a Yang Shu. Međunarodni olimpijski odbor (MOO) ukazuje na svoju Olimpijsku povelju u kojoj stoji da su političke izjave na konferencijama za medije, u intervjuima ili preko društvenih medija dozvoljene, ali da im nije mjesto na natjecanjima ili dodjelama medalja. Pored toga, postojala je i napomena da se poštuju „važeći zakoni“, ali nije precizirano što bi to trebalo značiti.

Stoga je pod velikim upitnikom hoće li se neki sportaši zaista usuditi javno kritizirati političku situaciju u Kini. U svakom slučaju, udruženje „Atletičari Njemačke“ to ne savjetuje, s obzirom na nedostatak podrške MOO-a. Dirk Schimmelpfennig, šef njemačkog olimpijskog tima, u intervjuu za javni servis ZDF kaže: „Imamo igre s dva neizvjesna čimbenika. Jedan čimbenik je korona, a drugi Kina.”

dw.com – Autor Andreas Sten-Ziemons

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close