Pet miliona eura donatorskog novca iz Kine za BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda sastao se u Bukureštu na marginama Samita premijera i 3. ekonomsko-trgovinskog foruma zemalja srednje i istočne Evrope s NR Kinom s premijerom NR Kine Lijem Keqiangom.

Bevanda je upoznao Keqiangana sa razvojnim projektima BiH i naglasio kako BiH traži inostrane partnere posebno na projektima energetike i infrastrukture, kao i drvne, tekstilne i prehrambene industrije, pri tome istaknuvši geostrateški položaj Bosne i Hercegovine kao predvorja i sutrašnje, buduće članice Evropske unije.

Ovom prilikom Bevanda je čestitao premijeru Keqiangu na imenovanju na mjesto premijera najmnogoljudnije države svijeta koja je uz to ekonomska, politička i vojna velesila. Pohvalio je impresivan i hvale vrijedan uspjeh političkih i privrednih reformi koje provodi NR Kina, a koje mogu poslužiti kao uzor mnogim zemljama svijeta, naročito onima u tranziciji i razvoju poput Bosne i Hercegovine.

Zahvalivši na čestitkama premijer Keqiang je istaknuo da su politički odnosi BiH i NR Kine prijateljski i bez otvorenih pitanja, te kao takvi mogu poslužiti za primjer. Istaknuo je da postoji prostor za poboljšanje privredne saradnje i da je Samit poput ovoga u Bukureštu prilika za iznalaženje načina za unapređenje saradnje u ovoj oblasti.

Predsjedavajući Bevanda je rekao da su vizne olakšice koje je NR Kina uvela za privrednike iz BiH dobar potez koji će dodatno ojačati privredne veze.

Predsjedavajući Bevanda se zahvalio na podršci koju NR Kina pruža Bosni i Hercegovini. Naglasio je da je Samit poput ovog susreta premijera NR Kine s premijerima država srednje i istočne Evrope od velike važnosti za buduću saradnju, budući da su komunikacija i zajedničko promišljanje temelj svakog uspjeha.

Kina je najavila otvaranje kreditnih linija od deset milijardi dolara za srednju i istočnu Evropu. Bosna i Hercegovina je dobila pet miliona eura donatorskog novca iz Kine i time kako kaže Bevanda za FTV je jedna od 16 zemalja koja može pod posebnim uvjetima koristiti kineski novac.

U izjavi za FTV Bevanda je istakao i kako je razočaran malim odzivom bh. privrednika na 3. ekonomski forum na kojem učestvuje kompletna kineska vlada i najveći privrednici Kine.

Tokom susreta premijer Keqiang je uputio poziv predsjedavajućem Bevandi da posjeti NR Kinu s delegacijom privrednika iz BiH, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(eKapija, Federalna.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close