PolitikaRegion

Pet hiljada bankara u EU zarađuje više od milion eura godišnje

Broj bankara u Evropskoj uniji sa zaradom većom od milion euvra godišnje porastao je na gotovo 5.000, čak i nakon što su regulatori ograničili bonuse. 

Prema podacima Evropske agencije za nadzor banaka (EBA), u 2017. godini je više od milion eura prihodovalo 4.859 bankara u odnosu na 4.597 bankara godinu dana ranije, prenosi Reuters. 

Većina njih nalazila se u Britaniji, ukupno 3.567 ili čak 73,3 odsto, što je za 38 odsto više nego 2016. godine. U Njemačkoj je registrovano 390 bankara sa tako visokim primanjima, u Italiji 201, u Francuskoj 233, a u Španiji 161. 

Međutim, kako bi Britanija krajem ovog mjeseca trebalo da izađe iz evropskog bloka, pojedini visoko plaćeni bankari će se vjerovatno preseliti iz Londona u nove finansijske centre na Starom kontinentu, ocjenjuje britanska agencija. 

Nakon što su poreski obveznici spasli kreditore tokom finansijske krize prije deset godina, EU je od 2014. uvela ograničenja na bonuse, što znači da ne mogu biti veći od osnovne plate, a samo ako dioničari to odobre mogu biti dvostruko veći.

Indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close