Patriotska liga BiH bira novog predsjednika: General Halilović osniva novu

Izbor novog predsjednika Patriotske lige BiH (PLBiH), planiran za septembar, odgođen je za oktobar ove godine. U međuvremenu, kantonalne organizacije PLBiH centrali u Sarajevu dostavljaju prijedloge za novog predsjednika.

Tako je sedam od devet općinskih organizacija PL-a Sarajevskog kantona za novog predsjednika predložilo Kadriju Škrijelja, svog kantonalnog predsjednika, a dvije penzionisanog generala Sefera Halilovića. No, potonjeg se, izgleda, to i nije baš dojmilo.

Ilegalci

On, naime, nema nimalo lijepo mišljenje o sadašnjem PLBiH i njegovom rukovodstvu, te tiho radi na osnivanju novog PLBiH, za čiju registraciju skuplja neophodne dokumente. Uzgred, PLKS je zaključio kako će novom mandataru, ma kako se zvao, dati godinu da pripadnike ove populacije uvede u zakon. U principu, to znači da se definiše ko jeste organizator otpora agresiji na BiH i da se takvim daju određene povlastice, u šta spada i mjesečna naknada.

“I nisam siguran da ćemo imati svog kandidata za predsjednika. Mislimo da bi sadašnji potpredsjednici PLBiH Avdija Šabanović i Dževad Mlačo trebalo da budu aktivniji. Što se mene tiče, moglo bi, uz male korekcije, ostati sve isto. Nemamo mi u PL-u Hercegovačko-neretvanskog kantona (PLHNK) ništa protiv bivših oficira JNA, ali se bojimo da su malo previše aktivni u PLBiH. Ipak su oni, prije nego su došli u PLBiH, bili na platnom spisku četničke vojske. Neki od njih su bili u jednom od 150 tenkova JNA koje smo mi 7. maja 1991. zaustavili u Mostaru, neki od njih su u Bileći obučavali četničke dobrovoljce organizovane u jedinicu Karađorđe i to početkom ‘90-ih. Nadalje, jedan od njih je bio i komandant logora u kojem sam bio. Radi se o logoru Morinj, između Herceg-Novog i Kumbora!”, objašnjava Muhamed Taslidža, predsjednik PLHNK-a.

Svog kandidata nema ni PL Unsko-sanskog kantona (PLUSK). Moguće je, kaže Besim Dizdarić, predsjednik PLUSK-a, da će njihov kandidat biti Avdo Hebib, sadašnji predsjednik PLBiH. Opet, njegove kolege iz distrikta Brčko imaju četiri kandidata za novog predsjednika. Među njima je i Salih Kulenović, predsjednik PL-a Tuzlanskog kantona, ali i Avdo Hebib. Tako je, objasnit će, Mustafu Ramića, predsjednika PL-a distrikta Brčko, htjela baza. Moguće je, kaže, da baza opet preferira Hebiba, a njegov je lični stav da bi neko preduzimljiviji trebalo da preuzme PLBiH. PLBiH podrazumijeva i članstvo u Republici Srpskoj, koje za novog predsjednika, saznajemo, kandidira generale Saliha Malkića i Vahida Karavelića. Usmeni je dogovor članstva PLTK-a da njihov kandidat za predsjednika bude prof. dr. Salih Kulenović.

Statut i pravnici

“Pristat ću biti protivkandidat Avdi Hebibu!”, kaže profesor Kulenović.

PL sjeverozapadne Bosne (Banja Luka, Bosanski Šamac…) imat će dva-tri kandidata. Među njima, reći će Muhamed Sadiković, predsjednik PL-a ove regije, bit će i Avdo Hebib. U međuvremenu, pravnici su zaduženi da prouče Statut PLBiH i nađu načina da se Hebib i zvanično kandiduje za predsjednika. Spomenuti, čini se, više pažnje poklanja raznim pitanjima, najviše oktobarskom popisu stanovništva.

(Oslobođenje)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close