-TopSLIDEKultura

Patrijarh Porfirije u Sabornoj crkvi u Mostaru: Poglavar će nakon 90 godina voditi liturgiju

150 GODINA OD OSVEĆENJA

Srpski patrijarh Porfirije stigao je u posjetu Sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru, a sutra bi trebao služiti svetu liturgiju povodom 150 godina osvećenja u hrama koji je u vrijeme izgradnje bio jedan od najvećih na Balkanu i simbol Mostara.

Ovaj događaj je za Mostar i Eparhiju zahumsko-hercegovačku i primorsku od velikog značaja, jer nakon 90 godina dolazi poglavar Srpske pravoslavne crkve na liturgijsku službu u Sabornu crkvu Svete trojice u Mostaru, što je značajno za duhovnu obnovu vjernika u dolini Neretve, ali i obnovu tog hrama.

Srpski patrijarh je došao u dvodnevni posjet Hercegovini koju je nazvao “zemljom svetoga Save”, te je danas posjetio manastir u Žitomislićima i Prebilovcima, kao i Stari grad i Kujundžiluk, te razgovarao sa vjernicima i njihovim predstavnicama na jugu naše zemlje.

Prije posjete Sabornoj crkvi se sastao sa predstavnicima Grada Mostara u Gradskoj vijećnici, gdje su ga dočekali gradonačelnik Mario Kordić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić i njegov zamjenik Velibor Milivojević sa delegacijom.

U Sabornoj crkvi Svete Trojice, sutra u 8 sati će se održati jutarnje bogosluženje, a sveta liturgija koju će predvoditi patrijarh Porfirije, najavljena je za 9 sati u mostarskom hramu.

Potom će između 12 i 13 sati u mostarskom hotelu Mepas biti organiziran donatorski ručak za obnovu i završetak Saborne crkve u Mostaru na kojem će biti prisutan patrijarh Porfirije, a organizatori očekuje i dolazak brojnih zvaničnika i visokih dužnosnika sa svih nivoa vlasti u našoj zemlji.

Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru bila je jedna od najvećih crkava na Balkanu do kraja 19. stoljeća. Sagrađena je 1873. godine i predstavljala je jedan od simbola najvećeg grada na Neretvi, a do temelja je porušena tokom ratnih zbivanja 1992. godine.

Obnova hrama je počela 2010. godine, ali je još ostalo mnogo posla da bi zablistala u punom sjaju, jer iako se ponovno izdigla iznad grada i svojim izgledom savršeno bogati gradsku vizuru, predstoji još mnogi radova u unutrašnjosti da bi hram bio u punoj funkciji.

Klix

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close