BiHPolitika

Pašović pisao Satleru: Zašto bi protest protiv ustaštva bio napad na Hrvate i Katoličku crkvu?

Povodom 9. maja Dana Evrope

Ugledni bosanskohercegovaćki režiser Haris Pašović danas je uputio otvoreno pismo šefu Delegacije EU u našoj zemlji i specijalnom predstavniku Evropske unije Johanu Satleru (Johan Sattler) povodom 9. maja Dana Evrope.

Pašovićevo pismo objavljujemo u cjelosti:

“Poštovani ambasadore Satller,

Dok Evropa obilježava Dan pobjede nad fašizmom, predsjednik Sabora Republike Hrvatske Gordan Jandroković najavljuje misu u BiH, kojom se rehabilituje ustaštvo! Istu onu misu koja je zabranjena u Austriji. Osim što je krajnje nenormalno da državni politički funkcioner organizuje misu, još je čudnije da on to čini u susjednoj državi?! I to u vrijeme kad Republika Hrvatska predsjedava EU!

Poznato Vam je da je Nezavisna Država Hrvatska, marionetska nacistička tvorevina, okupirala Bosnu i Hercegovinu od 1941-1945. Više desetina hiljada djece, žena i muškaraca, većinom Srba, Jevreja i Roma, ali i komunista među kojima su bili Bošnjaci i Hrvati, uhapšeno je, deportovano i zaklano je u sistemu logora smrti u Jasenovcu. Među njima je bilo više od 10.000 Sarajlija. U samom Sarajevu ustaše su svirepo mučili i ubijali ljude. Ante Pavelić je poslao zloglasnog komandanta Jasenovca Maksa Luburića u posljednjim mjesecima rata u Sarajevo. Luburić je rukovodio terorisanjem i okrutnim ubijanjem građana Sarajeva. Tragedija je još gora kad se zna da su i Pavelić i Luburić rođeni i odrasli u Hrecegovini i da je, dakle, ovo bila njihova zemlja.

Već se čuje, predvidivo, da je protest građana Sarajeva – protiv rehabilitacije ustaštva misom za događaj koji nema nikakve veze sa BiH – napad na Hrvate i Katoličku crkvu! Zašto bi protest protiv ustaštva bio napad na Hrvate i Katoličku crkvu? Naravno da nije.

Vi ste nedavno tvrdili da je Dragan Čović „šampion EU integracija.“ Na šta ste tačno mislili? Vi znate da on sprječava izvršavanje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci; da je proglasio haški sud „zločinačkim“; da je organizovao doček presuđenom ratnom zločincu Dariju Kordiću… Proglašavanjem takvog ponašanja „šampionskim“, Vi ste, vjerovatno nesvjesno, ohrabrili Jandrokovića da organizuje mise po BiH.

Zabrinjavajući je proces da ste se Vi, kao i američki ambasador Erik Nelson (Eric), vratili praksi pregovora sa partijskim liderima, umjesto sa institucijama BiH. To je vrlo opasna praksa koja poništava progres u izgradnji demokratske države BiH. Toj praksi se pridružio i MMF. Kad se tome doda insistiranje ambasadorice OSCE-a, Ketlin Kalavec (Kathleen) na odlaganju izbora, a većina u BiH želi da se izbori održe, gotovo da se može govoriti o krizi međunarodne zajednice u BiH.

Ja Vam čestitam Dan pobjede nad fašizmom, koji je odabran da bude Dan Evrope! Postoji ogroman broj ljudi u BiH koji istinski dijele vrijednosti EU. Uvjeren sam da svi mi koji smo odani tim vrijednostima možemo pomoći međunarodnoj zajednici u BiH da izađe iz krize i da zajedno unaprijedimo demokratski život u ovoj lijepoj zemlji – naveo je Pašović.

Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close