BiHPolitika

Parlamentarci odbili da se o povećanju akciza izjašnjavaju u hitnoj proceduri

Zastupnicima se obratio ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda koji je rekao da je besimisleno raspravljati o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH koji samo prate Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH.

U konačnici, riječ je o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, te Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH.

Sjednici su prisustvovali i zastupnici iz reda SNSD-a koji su ranije najavili da neće doći na sjednici u skladu sa instrukcijom predsjednika SNSD-a Milorada Dodika.
Burnu raspravu u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštini BiH okrakterisale su žestoke kritike na rad Vijeća ministara BiH koje je uputilo set zakona u hitnoj proceduri. Parlamentarci su tražili od Vijeća ministara BiH da se izjasni o tome da li je MMF vršio pritisak na njih. Parlamentarci su iznijeli i tvrdnje da je MMF pritisnuo Vijeće ministara BiH zbog toga što država nema sredstva da vraća dugove zemljama Evropske unije.

Državni zastupnici otkrili su da su ih jučer zvali ambasadori stranih zemalja koji su lobirali da se usvoji povećanje povećavaju akcize na naftu, naftne derivate i lož ulje za 15 feninga po litru. SDS koji je dio parlamentarne većine poručio je da su zakoni u identičnom tekstu već bili u parlamentarnoj proceduri koji su odbijeni te da ne znao kako će političke stranke koje podrže zakone objasniti građanima kako su prije bile “protiv”, a danas „za“.

Iz SDS-a su tokom rasprave rekli su da će državni parlamentarci podržavanjem seta zakona bez zaštitnih mjera uništiti poljoprivredu. Zastupnica Aleksandra Pandurević rekla je da BiH ne čine samo Sarajevo i Banja Luka već i male općine poput Srebrenice koje ovise o poljoprivredi.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić branio se da je povećanje akciza nadležnost entitetskih premijera koji su potpisali Pismo namjeru. Državni zastupnici upozorili su ga da je i on potpisao Pismo namjere te da BiH tretira kao državu sa dva entiteta. Zvizdić je zastupnicima odgovorio da MMF nije izvršio nikakav pritisak na Vijeće ministara BiH te da je riječ isključivo o rokovima.

Podsjećamo, povećanje akcize na naftu, naftne derivate i lož ulje za 15 feninga po litru jedan je od uslova bh. vlastima za dobijanje druge tranše kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Vlasti su planirale da se ovim sredstvima osigura dodatnih 10 feninga za izgradnju autocesta i pet feninga za izgradnju cesta, a sredstva bi se uplaćivala na namjenske račune javnih preduzeća.

U Pismu namjere MMF-u predstavnici vlasti napisali su: “Da bismo mobilizirali sredstva za investicije u ključnu infrastrukturu, Parlamentarna skupština BiH će do kraja septembra 2016. godine odobriti povećanje akcize na gorivo, uključujući autoplin i biogorivo, za 15 feninga po litru, a dodatni prihodi u iznosu od 10 feninga od ovog povećanja će se usmjeriti entitetskim preduzećima Autoceste i Autoputevi, a 5 feninga od ovog povećanja će se usmjeriti entitetskim preduzećima Ceste i Putevi. Istovremeno, povećat ćemo akcize na lož ulje kako bismo premostili cjenovni jaz između različitih kategorija naftnih derivata”.

Zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zаkоnа о оsigurаnju dеpоzitа u bаnkаmа Bоsnе i Hеrcеgоvinе ide u redovnu proceduru.

Klix
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close