Parlament Federacije BiH: Danas izbor vrha FBiH?

Iako je jučer poslijepodne sve bilo spremno za današnje konstituisanja Doma naroda Parlamenta FBiH, pa i izbor predsjednik i potpredsjednika FBiH, nakon najnovijih žalbi na nedavne odluke Centralne izborne komisije BiH, nastavak formiranja federalnih vlasti bi mogao biti donekle prolongiran.

Ajanović uložio žalbe

Naime, za jutros u 10 sati bila je najavljena sjednica CIK-a, na kojoj se očekivalo potvrđivanje rezultata posrednih izbora za delegate u Dom naroda, ali je CIK-u jučer poslijepodne stiglo nekoliko žalbi na odluke donesene u ponedjeljak o raspodjeli mandata, u drugom krugu posrednih izbora za delegate Doma naroda.

Žalbe je kao opunomoćenik uložio Mirnes Ajanović, advokat i lider BOSS-a, a kako saznajemo u ime Harisa Plehe i Rasima Smajića, kantonalnih poslanika BOSS-a iz Sarajeva, kojima je CIK svojevremeno odbio utvrditi mandat delegata iz reda srpskog naroda, jer su se obojica na ranijim izborima etnički drugačije izjašnjavala. Pleho i Smajić su se na tu odluku CIK-a žalili Sudu BiH, a Sud je te žalbe odbio. CIK će, saznajemo, danas rano, sve sa izjašnjenjem, proslijediti najsvježije žalbe Sudu BiH, a za očekivati je da Sud zbog bitnosti predmeta brzo reaguje. Ukoliko Sud potvrdi odluke CIK-a od ponedjeljka, odmah će bit sazvana sjednica, kako bi rezultati posrednih izbora za Dom naroda konačno bili i potvrđeni.

Dom naroda PFBiH zakazao je, nakon sastanka kod Tomislava Martinovića, predsjedavajućeg Doma, za danas konstituirajuću sjednicu, a Predstavnički dom vanrednu. Zajednička tačka dnevnih redova oba doma je izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije. CIK je, podsjetimo, zaključno sa ponedjeljkom utvrdio izbor 54 od potrebnih 58 delegata za Dom naroda, među kojima je izabran dovoljan broj predstavnika Bošnjaka i Hrvata, po 17, kao i delegata iz reda Ostalih (7), dok je u dva kruga posrednih izbora izabrano 13 od potrebnih 17 delegata iz reda Srba.

Zna se da će kandidat iz reda Hrvata za predsjednika FBiH biti Marinko Čavara iz HDZ-a BiH, potpredsjednik te stranke i trenutni potpredsjedavajući Predstavničkog doma FBiH. Generalni sekretar Demokratske fronte Sifet Podžić potvrdio nam je jučer da je zvanični kandidat ove stranke za potpredsjednika FBiH iz reda Srba diplomata Slobodan Šoja, nekadašnji ambasador BiH u Egiptu i Francuskoj. Drugog potpredsjednika kandidovala je SDA – Meliku Mahmutbegović, federalnu zastupnicu ove stranke u prošlom mandatu.

Novo rukovodstvo

Po Ustavu FBiH, najmanje trećina iz klubova bošnjačkih, hrvatskih ili srpskih delegata u Domu naroda mogu kandidovati predsjednika i potpredsjednike FBiH, a njihov izbor zahtijeva prihvatanje zajedničke liste tri kandidata za predsjednika i potpredsjednike, većinom glasova u Predstavničkom domu, a zatim i većinom glasova u Domu naroda, uključujući većinu kluba svakog konstitutivnog naroda. U slučaju da nijedna lista kandidata ne dobije potrebnu većinu u oba doma, postupak kandidovanja se ponavlja, te ukoliko i u ponovljenom postupku jedan od domova odbije zajedničku listu, smatraće se da su kandidovane osobe izabrane prihvatanjem liste u samo jednom od njih.

Dom naroda će, prema predloženom dnevnom redu, pored izbora privremene komisije za izbor i imenovanje i mandatsko imunitetske komisije, birati i novo rukovodstvo u koje će kao predsjedavajuća biti predložena Lidija Bradara iz HDZ-a BiH, te potpredsjedavajući Jasenko Tufekčić iz SDA i Draženka Subašić iz DF-a. Pred delegatima bi se trebale naći i odluka o privremenom finansiranju FBiH za prva tri mjeseca 2015. i izmjene i dopune Zakona o budžetima u FBiH vezane za finansiranje Grada Mostara. U prijedlogu je i izbor delegata za Dom naroda PSBiH.

oslobodjenje.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close