BiHPolitika

Parlament FBiH u posljednje 2,5 godine ignorisao ključne zakone

Predstavnički dom i Dom naroda Parlamenta FBiH i njihovo funkcionisanje, odnosno često otkazivanje sjednica, možda su i najbolji pokazatelj krize koalicionih partnera u FBiH, odnosno SDA i HDZ-a. Tako do danas nisu usvojeni neki od ključnih zakona, poput Prijedloga zakona o igrama na sreću, Prijedloga zakona o PIO-u, zakona o šumama, ali i dva zakona koja je naročito forsirao premijer FBiH Fadil Novalić, a to su Prijedlog zakona o doprinosima i Prijedlog zakona o dohotku.

Novalić je još prošle godine obećavao da će ta dva zakona biti usvojena do marta 2017. godine, što je prekršeno.

“Svjestan sam da kasnimo sa ova dva zakona, no bio sam prinuđen da ih stavim na čekanje zbog trenutne situacije u oba doma Parlamenta FBiH. Sve češće mi se čini da poslanici nisu dorasli zadacima koje pred njih stavlja Reformska agenda. Mi smo na Vladi usvojili, i to jednoglasno, većinu bitnih reformskih zakona. Kad se oni nađu pred Parlamentom, onda gotovo svaki put dolazi do zastoja. Ponekad ima ciljanih političkih blokada, kao što je bio slučaj zakona o PIO-u, no posebno me brine što je ponekad na putu reformi jednostavno nemar”, kazao je premijer Novalić za Klix.ba.

Poslanici često ne dolaze na sjednice, a ponekad čak i dnevni red ovisi o jednom glasu.

“Često su, umjesto rasprava o zakonima, sjednice svedene na populistička prepucavanja i osuđene na propast inicijative opozicije koja ima za cilj samo da prikupi nekoliko političkih poena. Nedopustivo je da napredak Federacije bude talac neozbiljnosti poslanika. Ja svakako neću odustati ni od zakona o porezu na dohodak ni od zakona o doprinosima, jer se radi o prevažnim zakonskim rješenjima koja će znatno olakšati poslovanje te doprinijeti otvaranju novih radnih mjesta. Ne zavisi sve od mene, ipak, nadam se da će poslanici konačno shvatiti zbog čega su ih izabrali građani Federacije i da će otkočiti proces provođenja Reformske agende”, poručuje Novalić.

Oba doma Parlamenta FBiH od 2015. godine pokazala su neefikasnost. Tako je u prvoj godini mandata usvojeno tek 10 zakona, od čega su tri već bila u proceduri iz prethodnog saziva Paralmenta FBiH.

Predstavnički dom je u 2016. održao 20 sjednica, što je za 10 manje od prosjeka prethodnog mandata, a u 2016. razmotreno je 156 mjera i usvojeno 29 zakona, dok je prosjek prethodnog mandata bio 180 mjera i 40 zakona.

Ozbiljnost problema najuočljivija je pri pogledu na program rada Predstavničkog doma. Od 144 zakona, koliko je planirano tim programom rada, ovaj dom usvojio je tek 16, odnosno 11 posto u 2016. godini.

Za prvih šest mjeseci 2017. godine situacija nije ništa bolja. Parlament FBiH usvojio je devet zakona, od čega tri zakona o proglašenju gradova Livno, Goražde i Cazin i osam izmjena i dopuna zakona, što je ukupno 17 zakona. Svi zakoni su stupili na snagu jer ih je potpisao Marinko Čavara, predsjednik FBiH.

Klix
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close