-TopSLIDEBiHPolitika

Parlament BiH nije podržao smjenu ministra odbrane BiH Sifeta Podžića

Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine (BH) u utorak (26. oktobra) glasao je protiv smjene državnog ministra odbrane Sifeta Podžića, koju je nakon njegove odluke da odgodi zajedničku vojnu vježbu BiH i Srbije inicirao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Od 27 prisutnih poslanika za smjenu je bilo sedam poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), protiv smjene glasalo je 20 poslanika Stranke demokratske akcije (SDA), Demokratske fronte (DF), Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i Naše stranke. Uzdržanih nije bilo.

Poslanici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH nisu glasali iako su prisustvovali sjednici. Sjednici nisu prisustvovali poslanici stranaka koje su u Republici Srpskoj (RS) opozicija vladajućem SNSD-u – Srpske demokratske stranke (SDS), Partije demokratskog progresa (PDP) i Demokratskog narodnog saveza (DNS).

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija, kadar SNSD-a čiji je lider aktuelni član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, donio je 5. oktobra odluku o smjeni Podžića iz Demokratske fronte (DF), nakon što je to zatražio Dodik.

Tegeltija o Podžićevom djelovanju suprotno zakonu

Obrazlažući svoju odluku parlamentarcima u utorak Tegeltija je rekao da je odluku o smjeni donio jer smatra da je ministar odbrane ”otkazao” vojnu vježbu suprotno Zakonu o odbrani.

„Dobro znamo da ta odluka nije kreirana u kabinetu ministra odbrane i da razlozi koji su zvanično saopšteni nisu pravi razlozi za otkazivanje te vježbe,“ kazao je Tegeltija.

Snežana Bursać-Novaković, zastupnica Dodikovog SNSDa-, inače vladajuće stranke u entitetu RS, kazala je tokom diskusije da očekuje da će se Predstavnički dom izjasniti protiv smjene Podžića.

Opozicija iz RS i dalje bojkotuje institucije BiH

Istovremeno, poslanici Kluba SDS-a, PDP-a i DNS-a u Predstavničkom domu naveli su da zbog bojkota institucija BiH neće učestvovati u radu Predstavničkog doma, pa ni onda kada na dnevnom redu bude smjena ministra odbrane BiH.

Predsjednik Kluba Mirko Šarović je rekao da se te partije, inače opozicija SNSD-u u RS, “i dalje pridržavaju zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske” o bojkotu institucija BiH.

Zastupnici, ministri i drugi predstavnici iz RS ne sudjeluju u donošenju odluka u institucijama na nivou BiH otkako je Šmitov prethodnik Valentin Incko 23. jula nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kojima je zabranjeno negiranje genocida i ratnih zločina. Bojkot je dogovoren na sastanku lidera parlamentarnih stranaka iz ovog entiteta, 26. jula, ali su kasnije opozicine partije optužile vladajući SNSD i lidera te stranke Milorada Dodika da su prekršili dogovor.

“Neka oni rade svoj dio posla, mi u tome nećemo učestvovati. Dali smo jedan jedini uslov – ušli bi u salu i glasali ukoliko bi na dnevnom redu bila smjena cijelog Savjeta ministara”, rekao je Šarović novinarima.

Milorad Dodik je dan prije sjednice Predstavničkog doma najavio da će predstavnici iz RS koji od kraja jula ne učestvuju u radu institucija BiH ipak prisustvovati sjednici Predstavničkog doma kako bi izglasali Podžićevu smjenu.

“Već jednom smo rekli da će doći na sjednicu kako bi glasali za smjenu ministra Sifeta Podžića. Mi smo uvijek spremni za razgovor. Mi nećemo razgovarati samo sa Kristijanom Šmitom”, kazao je Dodik, nakon što je Šmit, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, zatražio da se obrati Parlamentu BiH zbog aktuelne političke blokade.

Peđa Kojović, poslanik Naše stranke u Predstavničkom domu, kazao je na današnjoj sjednici da bi slike sa vojne vježbe dvije zemlje samo dodatno podigle tenzije u BiH.

Kojović je kazao da obzirom da „očigledno ne postoji podrška odluci“ za smjenom Podžića, postoji i dugi način kako takvu odluku Tegeltija može sprovesti u djelo.

„Ako zaista Tegeltija smatra da je grubo urušen Zakon, postoji mogućnost da smjeni Podžića bez podrške Parlamenta, a to je kada Vi (Tegeltija) podnesete ostavku. Time se smatra da kompletno Vijeće ministara podnosi ostavku. Ovo je procedura koju jednostavno možete uraditi mimo Parlamenta koji vašu odluku očigledno ne podržava“, kazao je Kojović Tegeltiji.

Inače, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH od 7. jula 2021. nije usvojio nijedan prijedlog zakona.

Prva zajednička vježba s Vojskom Srbije

Vojna vježba snaga BiH i Srbije se trebala održati od 9. do 16. oktobra ove godine, na Manjači kod Banjaluke, na sjeverozapadu BiH. Ovo je trebala biti prva zajednička vježba poslije ratova devedesetih godina prošlog vijeka.

Sifet Podžić ranije je izjavio da vježba nije otkazana, nego odgođena
Sifet Podžić ranije je izjavio da vježba nije otkazana, nego odgođena

Odluku o zajedničkoj vojnoj vježbi je prihvatilo Predsjedništvo BiH u novembru prošle godine, dva dana uoči godišnjice parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Podžić je tada rekao da je vježba planirana u okviru regionalne saradnje predviđene Američko-jadranskom poveljom (Inicijativom A5).

Povelja označava strateško partnerstvo država članica sa ciljem integracija u evropske političke, ekonomske, bezbjednosne i odbrambene institucije.

Američko-jadransku povelju osnovale su 2003. Albanija, Hrvatska, Makedonija i SAD kako bi se pomoglo državama koje teže da se pridruže NATO savezu. BiH i Crna Gora su se zvanično pridružile Povelji 2008, dok je Srbija dobila status posmatrača.

Ministar Podžić je ranije izjavio da vježba “nije otkazana već odgođena” zbog epidemiološke situacije i činjenice da je mali broj pripadnika Oružanih snaga BiH vakcinisan protiv COVID-19, kao i zbog neusvajanja budžeta institucija BiH.

Odluku da vježba bude odgođena podržali su i predsjedavajući Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda i predsjednik DF-a Željko Komšić, te član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, koji je kadar Stranke demokratske akcije (SDA).

Iz SDA i DF-a, koje čine parlamentarnu većinu na državnom nivou, su prethodno najavili kako će glasati protiv smjene.

Prema proceduri, odluku o smjeni ministra, te imenovanju novog morao je potvrditi Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Povlačenje saglasnosti sa državnih sporazuma

Inače, Milorad Dodik je tokom oktobra već više puta ponovio kako će za šest mjeseci proglasiti neovisnost bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, ako dotad ne budu vraćene nadležnosti ovom entitetu.

Ovo podrazumijeva povlačenje suglasnosti za formiranje Oružanih snaga BiH, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH i Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Dodik je najavio i da će za mjesec dana ukinuti Obavještajnu agenciju BiH i formirati obavještajnu agenciju u entitetu Republika Srpska, ali i da će povući saglasnost za osnivanje Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i formirati slično tijelo u entitetu RS, čiju secesiju najavljuje godinama.

Osim ovih institucija, Narodne skupštine RS-a donijela je 20. oktobra zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima koji predviđa osnivanje entitetske agenciju za lijekove, koja od 2009. godine djeluje na državnom nivou.

Osnivanje takve agencije nije u skladu s Ustavom BiH, koji je dio Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995., kojim je definirano da entiteti ne mogu preuzimati nadležnosti države ili one nadležnosti koje su u skladu s Ustavom prenesene na državni nivo.

RSE – Maja Žuvela

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close