Parku Hutovo blato prijeti najcrnji scenarij

Koordinator Svjetskog fonda za zaštitu okoliša (WWF) i stručni voditelj za Hutovo blato Zoran Mateljak alarmirao je javnost u Bosni i Hercegovini informacijom da su dosadašnji hidroenergetski zahvati na području sliva Trebišnjice oduzeli močvarnom području Hutovog blata 50 posto voda, što ozbiljno prijeti njegovom nestanku!

Nivo vode

On je naveo da trenutno nivo vode u močvari iznosi tek deset centimetara, umjesto metra, zbog čega je eko-sistem teško stradao, a neke endemske vrste riba su nestale.

Do potpune katastrofe u Hutovom blatu, istakao je Mateljak, došlo bi ako bi do kraja bio realiziran projekt HE Dabar.

Profesor sa sarajevskog Šumarskog fakulteta Dalibor Ballian, koji već duže vrijeme upozorava na ovaj problem, u izjavi za “Avaz” kaže da sve ovo vodi ka potpunom uništenju najvrednijeg močvarnog eko-sistema u BiH.

 

Ballian: Prijeti katastrofa

 

Na ovaj način gube se podzemni izvori vode koji su napajali jezera u Hutovom blatu. Voda se zagrijava, dolazi do njene eutrofikacije, javlja se višak vodene flore, smanjuje se život, a povećava prisustvo jednog agresivnog biljnog svijeta. Sve to vodi ka nestanku ove močvare i svega onoga što imamo u Hutovom blatu. Zamislite kakva će tek biti katastrofa kada se voda skrene u Gornje horizonte – kaže Ballian, koji navodi da je zabilježena pojava opasnih tigrastih komaraca, koji bi se, zbog ovakvih okolnosti, mogli još više razmnožiti.

Zbog smanjenja nivoa močvarne vode trpi i turistička djelatnost u ovom Parku prirode, u kojem boravi tek desetak gostiju.

Upitna plovnost

Vožnja brodicom i među turistima popularni fotosafari trenutno se ne mogu organizirati jer je upitna plovnost močvarom.

– Voda opada i iz dana u dan sve je gore stanje. Bilježimo i manji dolazak turista. No, nadamo se da će tu sliku popraviti Svjetsko ribolovno prvenstvo koje počinje 5. avgusta i koje će biti održano uprkos nedostatku vode – naglasio je Nikola Zovko, direktor Parka prirode.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close