Parafirani ugovori: Preko granice sa Hrvatskom i nakon 1. jula

U Zagrebu su parafirana dva ugovora između Bosne i Hercegovine i Hrvatske kojim se regulišu pogranični promet i zvanični granični prijelazi između dviju zemalja od 1. jula, kada susjedna Hrvatska postaje punopravna članica Evropske unije, saopšteno je iz Ministarstva sigurnosti BiH u Sarajevu.

Ugovori su parafirani na završnim pregovorima delegacija Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Kao što je javnosti poznato, postojao je problem u vezi s neusvajanjem odluke o novom šefu delegacije od Predsjedništva BiH.

Ministarstvo sigurnosti BiH je uspjelo prevazići ovaj problem. Naime, uz saglasnost kolega iz Republike Hrvatske i Evropske unije pronađen je modus koji podrazumijeva da Ugovor o graničnim prijelazima u ime BiH parafira kompletan šestočlani pregovarački tim koji boravi u Zagrebu.

Navedeni ugovori će po hitnoj proceduri biti upućeni Vijeću ministara BiH, a potom i u Predsjedništvo BiH, radi određivanja ministra koji će ih u ime BiH potpisati na svečanoj ceremoniji u Briselu krajem ovog mjeseca.

Po usvajanju navedenih parafiranih ugovora na nivou Vijeća ministara i Predsjedništva, Bosna i Hercegovina će izbjeći scenarij koji bi podrazumijevao da od 1. jula granice između BiH i Hrvatske budu zatvorene za promet ljudi i roba, što bi imalo nesagledive posljedice za sve građane Bosne i Hercegovine.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close