Papa moli oprost Valdeške crkve

”U ime Katoličke crkve molim vas oprost za nekršćansko, pa čak i neljudsko, držanje i ponašanje koje smo tijekom povijesti imali prema vama. U ime Gospodina Isusa Krista, oprostite nam”, kazao je papa Franjo u ponedjeljak u hramu Valdeške crkve u Torinu.

Franjo je prvi Papa koji je ušao u jednu crkvu valdeških protestanata. Već ta činjenica je povijesna, a onda je tražio oprost za povijesna sučeljavanja. To traženje oprosta je temeljna etapa ekumenskog procesa kojim je odlučno krenuo Jorge Mario Bergoglio. Evangelističku valdešku crkvu osnovao je u 12. stoljeću Pierre Valdo, bogat trgovac iz Lyona u Francuskoj, koji je sav svoj novac razdijelio sirotinji i prihvatio život prosjaka i propovjednika.

Papa Lucije III. izopćio je 1184. godine Valdešku crkvu što je značilo protjerivanje i ubijanje njezinih sljedbenika.

Danas u Italiji ima oko 26.000 vjernika Valdeške crkve, dok ih u Argentini i Urugvaju ima oko 13.000. Pastor Evangelističke valdeške crkve u Torinu, Eugenio Bernardini, dočekao je papu Franju na ulazu u hram kazavši mu: ”Dragi brate Franjo, dobrodošao“.

Inače, od 2010. godine Valdeška crkva daje svoj blagoslov homoseksualnim parovima.

Povijesnim posjetom Valdeškoj crkvi, papa Franjo zaključuje službeni dio svoga dvodnevnog posjeta Torinu. Istina, u torinskoj nadbiskupiji se, nakon posjeta Valdeškoj crkvi, susreo u potpuno privatnom obliku s nekim svojim rođacima. Bergoglio je podrijetlom iz regije Pioemonte. U kapeli torinske nadbiskupije je s njima služio i misu.

Torino već dva mjeseca pohode hodočasnici iz cijeloga svijeta kako bi vidjeli Sveto platno u koje je prema vjerovanju bio umotan Isus poslije skidanja s križa. Posljednji dan pokazivanja Sindone, torinskog platna, bit će 24. lipnja. Papa Franjo došao je u glavni grad regije Piemonte upravo u povodu izlaganja Torinskoga platna, ali i u povodu 200. obljetnice rođenja svetoga Ivana Bosca.

Ispred torinske katedrale susreo se s predstavnicima svijeta rada, a zatim je služio misu na Trgu Vittorio Veneto. Ručao je u nadbiskupiji zajedno s mladim zatvorenicima iz kaznionice za maloljetne, te s nekoliko doseljenika, beskućnika i jednom romskom obitelji. Poslijepodne se susreo sa salezijancima, bolesnicima i invalidima, a prvi dan njegova pohoda Torinu završio je susretom s mladima.

Papa Franjo ponovio je svoje „ne“ gospodarstvu odbacivanja i obožavanju novca, koje potiče da se pod svaku cijenu postane dijelom malobrojnih bogatih koji se ne brinu za brojne siromašne. Franjo je ponovio i svoje ”ne“ korupciji koja je toliko raširena i ”ne“ mafijašima, prijevari i mitu.

Istaknuo je kako je rad nužan ne samo za gospodarstvo, već i za samoga čovjeka, za njegovo dostojanstvo, građanski život i društvenu uključenost. Papa je kazao kako se ne može tek čekati gospodarski oporavak, već je potrebno zalaganje cijelog društva kako bi se došlo do dostojnog posla za svakoga čovjeka. Imigracija otežava traganje za poslom, priznao je Papa, ali imigranti nisu krivi jer su oni žrtve nepravde, gospodarstva otpada i ratova.

U homiliji tijekom mise, papa Franjo je kazao kako je Božja ljubav vjerna, “to je ljubav koja ne razočarava i koja nikad ne prestaje. Isus utjelovljuje tu ljubav, njezin je Svjedok. On se nikad ne umara ljubeći nas, podnoseći nas i praštajući nam, te nas tako prati na putu života”. Božja ljubav je stabilna i sigurna ljubav, jer je jaka poput stijene “za koju se svako može uhvatiti, siguran da neće pasti, kazao je Franjo.

(Prenosimo s portala Večernjeg lista).

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close