PolitikaRegion

Papa Franjo: Evropskoj uniji prijeti odumira

Vrhovni poglavar Rimokatoličke crkve upozorava

Papa Franjo upozorio je lidere članica EU da bloku prijeti odumiranje bez nove vizije o budućnosti zasnovane na principima solidarnosti na kojima je utemeljena.

Vrhovni poglavar Rimokatoličke crkve je, uoči obilježavanja 60. rođendana EU, izrazio uvjerenje da mnogi problemi s kojima se EU suočava, kao što su ekonomska i migraciona kriza i uspon populizma, mogu biti savladani, ali je naglasio da se oni mogu ispostaviti kao fatalni ako ne budu rješavani, prenosi AFP.

– Kada tijelo izgubi osjećaj za pravac i više ne može da gleda pravo, počinje da nazaduje i, dugoročno, rizikuje da umre – rekao je papa u obraćanju liderima EU u Vatikanu.

Podsjetio je da su lideri šest zemalja koji su osnovali Evropsku ekonomsku zajednicu 25. marta 1957. godine pokazali vjeru u budućnost poslije uništenja za vrijeme Drugog svjetskog rata.

– Nije im nedostajalo hrabrosti, niti su djelovali prekasno – istakao je papa.

Ukazao je i da je od početka bilo jasno da u srcu evropskog političkog projekta može biti samo sam čovjek, a da prvi element evropske vitalnosti mora biti solidarnost kao najdjelotvorniji protivotrov za moderne oblike populizma.

– Taj duh ostaje danas nephodan kao i uvijek dok centrifugalni pritisci rastu, a osnivački ideali su zaboravljeni – poručio je papa Franjo.

Također, pozvao je evropske lidere da se odupru “lažnim oblicima sigurnosti” koje obećavaju populisti koji žele da se ograde zidovima, i da umjesto toga ulože u budućnost zasnovanu na većoj solidarnosti i jedinstvu, prenosi AP.

Na kraju obraćanja, papa se pozdravio sa svim liderima i porazgovarao sa njima, a potom su se svi zajedno fotografisali u Sikstinskoj kapeli ispred Mikelanđelovog “Strašnog suda”, prenosi CdM.me.

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close