Papa Franjo: Djeca moraju odrastati u porodici koju čine otac i majka

VATIKAN – Papa Franjo je u ponedjeljak potvrdio da će u septembru 2015. posjetiti Sjedinjene Države gdje će, među ostalim, učestvovati na simpoziju o obitelji. U govoru koji je održao u Vatikanu u povodu otvorenja konferencije o sukladnosti muškarca i žene, papa je rekao  da će u septembru posjetiti Philadelphiju kako bi učestvovao na tom skupu koji se treba održati od 22. do 27. septembra.
Očekuje se da će tokom boravka u SAD-u posjetiti Bijelu kuću i Kongres u Washingtonu, Ujedinjene narode u New Yorku i meksičku granicu, ali te informacije nisu službeno potvrđene.

-Djeca moraju odrastati u porodici koju čine otac i majka – rekao je Papa na otvorenju vatikanskog skupa.

-Djeca imaju pravo odrastati u porodici, s ocem i s majkom koji su jedini kadri stvoriti prikladne uvjete za njihov razvoj i emocionalni rast – rekao je Jorge Bergoglio, po citatima njegova govora koje je objavio vatikanski radio.

Na ovom međuvjerskom skupu koji će tri dana trajati u Vatikanu, sudjeluju katolički, židovski, muslimanski i čelnici drugih vjerskih zajednica “kako bi ponovo istaknuli ljepotu naravnog jedinstva muškarca i žene u braku”.

Kardinal Gerhard Mueller, predstojnik Kongregacije za nauk vjere koja nadzire poštovanje katoličkog nauka, u razgovoru za Osservatore Romano u nedjelju kazao je da je “iskustvo roditeljske ljubavi prvo mjesto na kojemu djeca uče o razlikama u spolu”.

Sveta Stolica je prošlog mjeseca organizirala sinodu o obitelji na kojoj su sudjelovali kardinali i biskupi i na kojoj su se vodile žustre rasprave o homoseksualnosti.

Papa Franjo će potkraj novembra posjetiti Tursku i Evropski parlament u Strasbourgu, a u januaru će poći na Filipine i na Šri Lanku, prenosi Hina.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close