-TopSLIDEBiHPolitikaRegionSvijet

Palmer: Granice BiH su nepromjenjive

“Niko ne govori o promjeni granica BiH, niko ne govori ni o promjeni granica Sjeverne Makedonije. To nije pitanje”.

“Granice Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije su fiksirane”, istakao je specijalni izaslanik State Departmenta za zapadni Balkan Matthew Palmer. 

intervjuu za srbijanski dnevni list Blic on je detaljno govorio o dijalogu Kosova i Srbije i iznio stav da on treba rezultirati međusobnim riznanjem dvije države. 

Osvrćući se na situaciju u regionu, Palmer je naglasio: 

“Niko ne govori o promjeni granica BiH, niko ne govori ni o promjeni granica Sjeverne Makedonije. To nije pitanje. 

Ono što ovdje jeste pitanje je definiranje normalnog odnosa između Srbije i Kosova, i ono oko čega se Beograd i Priština mogu dogovoriti. 

Mi ćemo pomoći njihovom putu u EU, i Srbija i Kosovo teže ka evropskoj budućnosti, a Kosovo želi biti i član NATO. 

A da bi se to postiglo, moraju se dogovoriti i normalan odnos je nešto što će EU i NATO zahtijevati.

 SAD bi voljele da vide evropsku Srbiju, evropsko Kosovo, i sve zemlje zapadnog Balkana u EU porodici. Definiranje normalnog odnosa je upravo ono o čemu se u ovom dijalogu radi, identificiranje oblasti na kojima treba raditi i rješavati, da bi odnos funkcionirao onako kako normalni odnosi funkcioniraju”, rekao je Palmer.

On je ponovo odbacio prijedloge o prekrajanju granica na zapadnom Balkanu, koje se iznose kroz kojekakve “non-papere”. 

“‘Non-paperi’ ne znače ništa, mnogo je stvari i tema oko kojih se može raspravljati, odbacujem te nasumične ‘non-papere’ za koje niko ne prihvata odgovornost. 

Kada su u pitanju granice i teritorije, ne vidim to kao pitanje oko kojeg je Kosovo spremno angažirati se, i verujem da postoje mnogo produktivnije oblasti za razgovor u ovom momentu kojima se treba pozabaviti. 

To su, na primjer, nestale osobe, oblast oko koje obje strane mogu doći do dogovora”, rekao je američki visoki diplomata.

Politicki.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close