PolitikaSvijet

Ovo su najbolje zemlje za strane radnike

Tražite novi posao, bolju platu i sljedeću avanturu? Singapur je na vrhu liste najboljih zemalja za rad, život i povećavanje zarade, dok Švicarska nudi najveći rast plate.

Grad-država je na vrhu HSBC-ovog  godišnjeg izvještaja Expat Explorer, koji je anketirao 22.318 raseljenih osoba o njihovim poslovima, platama i životu u inostranstvu.

John Goddard, šef HSBC Expata, rekao je: “Strani radnici ne napuštaju svoje zemlje, poslove, prijatelje i porodice samo zbog novac. Odluka je jednako važna i kada je riječ o novim izazovima, većem znanju, novim vještinama i širim životnim iskustvima.”

Zašto se isplati preseliti u inostranstvo

Zapošljavanje u inostranstvu može povećati vašu platu u prosjeku na 21.000 dolara, navodi se u izvještaju HSBC-a, prema kojem skoro dvije trećine odraslih osoba diljem svijeta uživa većoj plati kao rezultat preseljenja.

Više od polovice (58%) ispitanika izjavilo je kako je njihov isti posao plaćen više na novom radnom mjestu, pri čemu je polovica kazala da plaćaju manje poreza.

Zarada stranih radnika u Švicarskoj prosječno iznosi 203.000 dolara godišnje, što je gotovo dvostruko više od globalnog prosjeka. Sjedinjene Američke Države (185.000 dolara), Hong Kong (179.000 dolara), Kina (173.000 dolara) i Singapur (162.000 dolara) dovršava listu pet zemalja sa najvećom zaradom stranih radnika.

Najveći rast plata

Switzerland comes top for boosting income.

Švicarska, koja je na osmom mjestu u ukupnom poretku, ima najveći prosječni dohodak na svijetu, a povećanje plate stranih radnika u prosjeku iznosi za 61.000 dolara.

No, to je također među najskupljim mjestima za život na planeti, s Cirihom i Ženevom na vrhu UBS-ove liste najskupljih svjetskih gradova.

Ekonomisti iz Big Mac Indexa za izračunavanje pariteta kupovne moći (PPP) pronašli su da burger u Švicarskoj košta 6.61 dolar u usporedbi s 5,51 dolar u SAD-u, što znači da je švicarski franak bio precijenjen za 18,8%.

Najam dvosobnog stanu u Cirihu ili Ženevi iznosi više od 2.000 dolara mjesečno, dok će namirnice po osobi koštati 458 dolara mjesečno.

No unatoč tako visokim troškovima života, strani radnici se osjećaju finansijski sigurno i ostaju dugo.

U istraživanju Economic indexa, zemlja je došla na vrh zbog političke i ekonomske sigurnosti. Samo 1% ispitanika navodi da su zabrinuti zbog lokalne ekonomije, dok je samo 9% izrazilo anksioznost glede njihove finansijske budućnosti.

No, nije samo riječ o novcu – gotovo polovica (45%) kaže da su boravili u Švicarskoj zbog kvaliteta života, dok je 89% ostajalo da boravi pet godina ili više.

Najbolja zemlja za strane radnike u ukupnom poretku

Finansijsko središte Singapura bilo je najbolje mjesto u svijetu za odlazak četvrtu godinu zaredom, a treće mjesto za ekonomiju.

Njegova stabilna ekonomija veliki je razlog, a gotovo polovica (45%) stranih radnika preselila se u ovu otočku državu kako bi nastavila svoje karijere, dok je više od jedne trećine htjelo povećati svoju zaradu (38%). Prosječna zarada je 162.000 dolara – 56.000 dolara više od globalnog prosjeka.

Četiri od pet osoba je sigurno u političku i ekonomsku stabilnost zemlje.

No, poput Švicarske, troškovi života su visoki. Polovica ispitanika ne može kupiti kuću, a iznajmljivanje jednosobnih stanova košta čak 3.300 dolara mjesečno. Big Mac košta 5,80 dolara spram 5,5 dolara u Americi, a namirnice na sedmičnom nivou koštaju oko 145 dolara.

Svojom tropskom okolinom i sigurnošću, gotovo polovica (47%) stranih radnika boravila je u Singapuru zbog kvaliteta života koje nudi njihovim porodicama, a 60% roditelja izjavilo je da je zdravlje i blagostanje njihove djece bolje nego kod kuće.

Piše: Kate Whiting (Weforum.com)

S engleskog preveo: Resul Mehmedović

 

Dialogos.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close