Ovo niste znali o ljubljenju

Podsvjesna razmjena informacija

Prilikom poljupca, parovi podsvjesno razmjenjuju informacije. Tako je naučno potvrđeno da žene na ovaj način dobijaju informacije o genetskoj slici muškarca, koje joj mogu pomoći da odluči da li je on dovoljno dobar partner.

Žene vole …, a muškarci…

Žene vole nježne poljupce sa što manje jezika uključenog u to, dok muškarci više preferiraju “mokre” poljupce (muška pljuvačka sadrži testosteron koji podiže ženin libido).

Loš poljubac kao izgovor za prekid

Psiholozi tvrde da je prvi poljubac jako važan za budućnost veze. Jedno istraživanje je pokazalo da je čak 66 posto žena i 59 posto muškaraca prekinulo dobru vezu zbog lošeg poljupca.

A loš poljubac je…

Prema istraživanju koje je 2012. godine provela internet stranica Mutual Attraction, kod poljupca najviše odbija miris cigareta. Na samom vrhu bili su i herpes i slične ranice (15 posto), miris tela (13 posto), ispucale usne (12 posto) i loši zubi (11 posto), a pri samom dnu bile su stvari poput npr. žvakaće gume.

Poljupci su zdravi

Istraživači sa Arizona State Univerziteta otkrili su da ljubljenje smanjuje stres i nivo lošeg holesterola.

Poljupci troše kalorije

Naravno da o tome ne razmišljate tokom poljupca, ali stručnjaci tvrde da za jedan minut ove aktivnosti gubimo 2-6 kalorija. Strastveniji poljubac – više izgorjelih kalorija. Dobra je to vijest za par koji je oborio svjetski rekord za najduži poljubac ikad, koji je trajao 58 sati, 35 minuta i 58 sekundi.

Sretniji parovi se često ljube

Sretni parovi tvrde da se i dalje često ljube, bez obzira na godine i koliko su dugo zajedno. Naime, poljupcima se povećava nivo oksitocina, hormona koji podstiče bliskost i privrženost, a smanjuje nivo kortizola, hormona koji podstiče stres. Često ljubljenje je kažu, znak zdrave i srećne veze.

Izvor: index.hr

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close