Ovo može samo kod nas: Radno mjesto- radnik za umnožavanje materijala

Radnik za umnožavanje materijala- radno je mjesto koje postoji u Republici Srpskoj.

Autor: ATV

Dok se u javnosti ne stišava bura oko novog Zakona o radu i reformske agende, sistematizacija radnih mjesta u Republičkoj upravi Civilne zaštite objavljena u Službenom glasniku, možda i najbolje pokazuje stanje u javnoj upravi.

Osim magacionera, sekretara, kafe-kuvarica i vozača u Civilnoj zaštiti zaposleni su posebno portir, a posebno radnik na obezbjeđenju i kontroli ulaza. Od oko 160 zaposlenih, 80 ih je u sektoru deminiranja. Direktor civilne zaštite Veseljko Elez kaže, niko nije višak, sve su to postojeća radna mjesta i svako je opravdano.

” Mi smo gledali da nekome dodamo, na poslove koje već radi, ko ima manje posla, onda smo dodavali da radi još jedan segment dodatnih poslova, a ne nikako otvarali radno mjesto. Ako je to čistačica koja čisti 400 ili 800 kvadrata prostora, ako smo joj još dodali i umnožavanje, kopiranje i ostalo, zar vi mislite da taj neko nema posla i da je to neko izmišljeno mjesto “, objašnjava Veseljko Elez , direktor Civilne zaštite RS.

Upravo je priča iz Civilne zaštite bila povod da u Naprednoj Srpskoj ospu kritike na račun Vlade Republike Srpske.

” Ako su to reforme, ako je to Agenda u onom pravcu u kojem Vlada Srpske u ovom plastičnom pojedinačnom primjeru sprovodi, onda je najbolje da u ovom slučaju odmah podnesu ostavku. Iskreno i mislimo da nemaju ni kapacitet ni volju da se ponaša, kako se ponašala do sada, štetočinski” kaže Adam Šukalo, predsjednik Napredne Srpske.

Dok Šukalovi naprednjaci pozivaju ministra rada Milenka Savanovića i premijerku Željku Cvijanović da objave radni materijal novog Zakona o radu, kako bi prestale spekulacije u javnosti o tom dokumentu, ministar rada odgovara da Vlada ništa ne krije. Ne postoji radni, već početni materijal koji socijalni partneri tek treba da usaglase. Na pitanje kada će na red obećana reforma javne uprave i šta ona podrazumijeva, ministar rada kaže da otpuštanja radnika neće biti.

“Nego ćemo jednostavno napraviti neku zakonsku regulatitvu koja omogućava da se ljudi iz jednog ministarstva premještaju u drugo, iz jednog preduzeća u drugo i biće stroga kontrola oko prijema radnika ..stroga kontrola oko prijema novih radnika, moraće se dobro opravdati svaki novi radnik”, rekao je Savanović.
U agendi koju je potpisala, Vlada Republike Srpske obavezala se na racionalizaciju javne uprave. Reformu javnog i republičkog sektora premijerka Željka Cvijanović obećala je i u ekspozeu, na početku novog mandata.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close