Ovo je imovina šefova država bivše Jugoslavije: Ko je najbogatiji, a ko najsiromašniji?

Svi predsednici i premijeri zemalja u okruženju imaju rešeno stambeno pitanje, zarade od 1.000 evra pa naviše i mahom štede u bankama

Premijer Srbije Aleksandar Vučić “najsiromašniji” je od svih svojih kolega u okolnim republikama. On zarađuje tek nešto više od 1.000 eura i osim stana od 30 kvadrata nema ništa drugo, ni štednju niti automobil. S druge strane, njegova slovenačka koleginica Alenka Bratušek najplaćenija je premijerka u regionu sa zaradom od 4.712 eura mesečno. Pored toga što ima nekretnine (kuća, zemljište, voćnjak), ona je i vlasnica automobila “mercedes” A klase iz 2010. Među plaćenijim u okruženju je i Zoran Milanović, koji zaradi 2.689 eura.

Nešto više od njega zarađuje crnogorski premijer Milo Đukanović – 1.131 euro, ali je nezvanična procjena da je on možda i najimućniji od svih premijera bivših republika SFRJ, s obzirom na to da je, osim nekretnina, vlasnik preduzeća “Kapital invest”, 25 posto preduzeća “Univerzitats” i 50 posto firme “Global Montenegro”.

primanja-lidera-u-regiji

Kada su u pitanju predsjednici, Tomislav Nikolić je među “siromašnijima”. On zarađuje najmanje – 1.273 eura, ali po nepokretnoj imovini može da im parira. Nikolić posjeduje stan od 194 kvadrata, kao i njive, voćnjake i pašnjake koji se prostiru oko 14 hektara, štedi u banci, a ima i dva automobila: “ladu nivu” i “audi A6”.

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović zarađuje skoro tri puta više od Nikolića – 3.249 eura, ima stan, kancelariju, štednju u banci od 300.000 eura. Crnogorski predsjednik Filip Vujanović ima stan od 157 kvadrata, dio kuće u Sutomoru i skroman poslovni prostor od oko 30 kvadrata.

Slovenački predsjednik Borut Pahor živi u stanu od 80 kvadrata, naslijedio je trećinu kuće i vozi “Renault 4” star 25 godina.

Dodik “težak” 1,5 miliona eura

milorad-dodik-nova

Predsednik RS Milorad Dodik prijavio je imovinu vrijednu skoro 1,5 miliona eura, što uključuje tri stana i dvije kuće. Dodik ima i automobil proizveden 2006. vrijedan oko 20.000 eura. Bavi se i poljoprivredom i od te djelatnosti je 2013. zaradio 50.000 eura. U odnosu na 2010. osiromašio je, kaže, zbog krize. Tada je prijavio imovinu od 8,3 miliona eura.

depo

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close