-TopSLIDEBiHPolitika

Ovo je Dodikov dokument za ‘rušenje države’

EVO ŠTA SADRŽI KONTROVERZNI ‘ANEKS 4’

Ovo je Dodikov dokument za ‘rušenje države’: BiH je nastala Dejtonom, nema imovine i može opstati samo…

Radi se o izmjenama Ustava BiH koji pretpostavlja raspad države. U dokumentu se uz ostalo navodi i da je BIH državna zajednica nastala u Dejtonu, da ne raspolaže bilo kakvom imovinom, odnosno da je njena opstojnost nemoguća, ako se ne podijeli na tri teritorijalne jedinice

 

Zastupnici SDP-a su na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH uputili zvanično pitanje institucijama vlasti – da li su upoznati sa dokumentom pod nazivom ”Aneks 4 – po modelu Ustava SAD-a: Način nastanka i opstanka Bosne i Hercegovine”.

 

Radi se o dokumentu koji je naručio predsjednik Republike Srpske još prije četiri godine od lobističkih firmi i koji prema SDP-u, sadržajem odgovara destruktivnoj politici koju MIlorad Dodik provodi posljednjih godina. prenosiN1.
Dokument Aneks 4 izrađen je još 2012. godine, navodno od američkih lobističkih firmi koje posljednjih godina RS izdašno plaća i nalazi se na zvaničnoj stranici predsjednika RS Milorada Dodika.

 

Radi se o izmjenama Ustava BiH koji pretpostavlja raspad države. U dokumentu se uz ostalo navodi i da je BIH državna zajednica nastala u Dejtonu, da ne raspolaže bilo kakvom imovinom, odnosno da je njena opstojnost nemoguća, ako se ne podijeli na tri teritorijalne jedinice.

 

U SDP u naglašavaju da se sadržaj dokumenta u najvećem dijelu poklapa sa destruktivnom političkom retorikom i aktivnostima Milorada Dodika protekle četiri godine, zbog čega su na posljednjoj sjednici Parlamenta BiH uputili i zvanično pitanje predstavnicima vlasti da se o dokumentu odrede. Kako navode, čak je i odluka o raspisivanju referenduma proistekla iz navedenog dokumenta i

 

Nije tajna da se iz budžeta RS godinama izdvajaju novci za lobističke organizacije. Sam Dodik je u jednom razgovoru priznao kako su američki lobisti čak nudili samostalnot RS, ali to košta, kazao je.

 

No priznao je s druge strane postojanje dokumenta i smjernice po kojima će raditi.

 

U zvaničnom registru Ministarstva pravde SAD-a postoji čitav niz lobističkih kuća, predstavništava i inicijativa koji transparentno lobiraju za interes Republike Srpske u Washingtonu. 2012 godine kada je dokument izrađen jedna od Dodikovih lobističkih kuća bila je ”The Laurus Consulting Group”, ”specijalizirana za rješavanje strateških izazova” na čijem su čelu bili ljudi iz najbližeg kruga bivšeg premijera Izraela Ariela Sharona, ali i ostale lobističke firme koje uključuju međunarodne ekperte za pitanja ustava.

 

Kako je potrošeno više od 30 miliona maraka za lobirenje, za koje konkretne potrebe je napravljen navedeni dokument i koliko je plaćen od strane poreznih obveznika, pitanje je na koje ni opozicija u RS nikad nije dobila odgovor.

 

Iz OHR-a je u međuvremenu stigao komentar:

 

”Prema Dejtonskom sporazumu, entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od Bosne i Hercegovine i oni samo postoje temeljem Ustava BiH. Ustavna struktura Bosne i Hercegovine može se mijenjati samo u skladu s amandmanskom procedurom definiranom Ustavom BiH. Nijedan stranački papir ne može promijeniti ove činjenicu”, navodi se.

 

Podsjetimo da je 13 poslanika Parlamenta BiH zatražilo od visokog predstavnika da spriječi održavanje referenduma o Danu Republike Srpske koji je zakazan za 25 septembar uz ocjenu da je riječ o najjačem udaru na Dejtonski mirovni sporazum. Na adrese ambasada navodno je odaslan i dokument aneksa 4 koji je, kako podvače u SDP-u, brutalan udarac na suverenitet, državnost i ustavni poredak države BiH.

 

VIDEO prilog N1 televizije pogledajte ovdje.

 

(N1)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close