BiHPolitika

“Ovo je dobro smišljena i koordinirana akcija sa svim elementima DRŽAVNOG UDARA”

POTEZI TUŽILAŠTVA JASNO OZNAČENI: “Ovo je dobro smišljena i koordinirana akcija sa svim elementima DRŽAVNOG UDARA”

Zadržavanje premijera Federacije BiH Fadila Novalića u prostorijama SIPA-e otvorilo je niz pitanja i narušilo kredibilitet istrage pokrenute u aferi ”Respiratori”, saopćeno je danas iz Stranke demokratske akcije.

”SDA je od početka tražila da pravosuđe hitno i temeljito istraži ovaj slučaj, ali je Tužilaštvo pokazalo da nema taj cilj. Od samog početka selektivnim objavama prikupljene dokumentacije i dokaza Tužilaštvo je pokazalo da im je jedina namjera diskreditirati premijera FBiH i po svaku cijenu ga uvući u aferu.

Ključna stvar koja jasno dokazuje ovu tvrdnju, desila se kada su iz istrage izostavljeni svi nebošnjački kadrovi, odnosno kadrovi HDZ-a – zamjenica premijera i komandantica Federalnog štaba CZ, ministar zdravstva i direktor Zavoda za javno zdravstvo, koji su direktno učestvovali u proceduri nabavke.

Ovdje je riječ o dobro smišljenoj i koordiniranoj akciji, sa svim elementima državnog udara, čiji je jedini cilj da se eliminišu premijer i SDA, odnosno bošnjački faktor, te da HDZ preuzme kontrolu unutar Vlade i nad životom ljudi u Federaciji”, saopćeno je.

Kako su naveli iz SDA, to potvrđuje i činjenica da Tužilaštvu nije ni palo  na pamet da pokrene istragu o poljskoj bolnici u RS-u ili da privede premijera RS-a, jednako kao što se već godinama prave slijepi pred mnogim aferama čiji su nosioci kadrovi HDZ-a i SNSD-a.

”Tužilaštvo na čelu s Gordanom Tadić nije oduzelo mobitel predsjedniku VSTV-a u aferi “Potkivanje” niti je provelo bilo kakvu ozbiljnu istragu; zatim je spriječilo istragu u aferi “Vrbovanje-SOA”, nikad nije procesuiralo Čovićevog savjetnika za aferu “Gepek”, niti ministra pravde BiH za oslobađanje osuđenog ratnog zločina Marka Radića.

Tužilaštvo nikad nije provelo istragu u aferi “Diplome”, u kojoj su glavni akteri bili kadrovi HDZ-a, te se čak proglasilo nenadležnim nakon što im je SIPA dostavila materijal o pranju novca i organiziranom kriminalu u koji su bili umiješani vlasnici kladionica.

Isto to Tužilaštvo, nakon što je pokrenulo sistemski progon generala Armije RBiH, a ukinulo procesuiranje haških predmeta s A-liste, sada je krenulo sa pokušajem potpune eliminacije Bošnjaka iz Vlade FBiH.

Ne može Tužilaštvo BiH biti nadležno samo na prostoru gdje žive Bošnjaci, a posebno ne može biti instrument HDZ-a za političke obračune i nasilnu promjenu ustavnopravnog poretka u državi s nesagledivim posljedicama”, saopćeno je iz SDA danas.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, kao i direktor firme “Srebrena malina” Fikret Hodžić, nakon višesatnog saslušanja zbog slučaja u vezi s nabavkom 100 respiratora iz Kine za FBiH, zadržani su u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Istočnom Sarajevu, gdje su i prenoćili.

SB

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close